Κίνα: Ψηφιακό «διαβατήριο υγείας» για τα ταξίδια σε εφαρμογή smartphone

Πώς θα λειτουργεί

Στιγμιότυπα από την παραγωγή εμβολίων στην Κίνα. AP Hub Videos

Η Κίνα καθιέρωσε για τους πολίτες της ψηφιακό διαβατήριο σε εφαρμογή smartphone και τους επιτρέπει να αποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας τους σε ταξίδια προς ή από το εξωτερικό και ίσως συμβάλλει στο ευρύτερο άνοιγμα των κινεζικών συνόρων.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή οποία επιδεικνύει και πιστοποιεί υγειονομικά δεδομένα των επιβατών, όπως τα τεστ τους για τον κορωνοϊό (PCR ή αντισωμάτων) ή η κατάστασή τους όσον αφορά τον εμβολιασμό τους κατά της νόσου που προκαλεί κορωνοϊός. Προς το παρόν η χρήση της εφαρμογής αυτής δεν είναι υποχρεωτική, ενώ αφορά μόνο τους Κινέζους.

Κομισιόν: Τον Μάρτιο η πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή – ψηφιακό διαβατήριο

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία στα ταξίδια των πολιτών, στον βαθμό που θα συναφθούν συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών υγείας ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες.

Η εφαρμογή έχει στόχο να προωθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να διευκολύνει τη διέλευση των συνόρων, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, δε διευκρινίστηκε ποια θα είναι τα συγκεκριμένα οφέλη τα οποία προσφέρει, ούτε αν θα αναγνωριστεί σε άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθιερώσουν παρόμοια συστήματα. Στην ΕΕ, η ιδέα του «πράσινου διαβατηρίου» θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου.

Το νέο κινεζικό διαβατήριο υγείας, η λειτουργία του οποίου άρχισε χθες Δευτέρα μέσω μίνι-προγράμματος ενσωματωμένου στην δημοφιλή εφαρμογή WeChat, μπορεί επίσης να εκτυπώνεται σε χαρτί.

Κίνα: Πώς γίνονται τα ταξίδια μέχρι σήμερα – Ποιοι οι περιορισμοί

Από τα τέλη του Μαρτίου του 2020, η Κίνα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της βασικά σε Κινέζους και περιορισμένο αριθμό ξένων. Έχει εξάλλου μειώσει σημαντικά τις διεθνείς πτήσεις.

Μεταξύ των ξένων, μόνον διπλωμάτες, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου ή ακόμη άνθρωποι που έχουν έγκυρη άδεια παραμονής και εργασίας μπορούν να εισέλθουν στη χώρα υπό όρους.

Όλοι οι ταξιδιώτες, Κινέζοι και ξένοι, οφείλουν εξάλλου να τίθενται κατά την άφιξή τους σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.

Η καθιέρωση του ψηφιακού διαβατηρίου υγείας επιτρέπει να διαφανεί η πιθανότητα γενίκευσης μεσοπρόθεσμα για τους ξένους του συστήματος αυτού, ή ακόμη και μια μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών κατά την είσοδο ή την έξοδο από την κινεζική επικράτεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top