Κομισιόν: Τον Μάρτιο η πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Στόχος να αρχίσει η εφαρμογή του από το καλοκαίρι

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 20/1 για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πρόταση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό αναμένεται να ανακοινώσει τον Μάρτιο η Κομισιόν.

Μητσοτάκης - Σύνοδος Κορυφής: Αποφάσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές. «Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο».

ΕΕ - Πιστοποιητικό εμβολιασμού: H Eλλάδα ζήτησε αναφορά σε κοινή προσέγγιση


H ίδια η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε στόχος της ΕΕ είναι να παρέχει: 

• Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί

• Αποτελέσματα δοκιμών για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο

• Πληροφορίες για την ανάρρωση από Covid-19.

Όπως επεσήμανε, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο και ότι το Digital Green Pass πρόκειται να διευκολύνει τη ζωή των Ευρωπαίων.

«Ο στόχος είναι να τους επιτρέψει σταδιακά να μετακινούνται με ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο εξωτερικό - για εργασία ή τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν εργάζεται στη μέθοδο που θα αποτρέψει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, απαντώντας σε ερώτημα του Star και τον απεσταλμένο στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, εξήγησε ότι, όπως είχε αναφέρει και η Πρόεδρος της Κομισιόν στη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, η Κομισιόν εργάζεται πάνω στη μέθοδο η οποία θα αποτρέψει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, συμπεριλαμβάνοντας στην πρόταση τους πολίτες με αρνητικό test- PCR και όσους έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει ανοσία. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ ξεκαθάρισε ότι οι τρεις κατηγορίες θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και παρέπεμψε σε περισσότερες λεπτομέρειες όταν ολοκληρωθεί η τεχνική προεργασία της Κομισιόν για την πρόταση. 

Η πρόταση της Κομισιόν θα εξεταστεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο το οποίο και θα διαβουλευθεί για να την υιοθετήσει κατά το δοκούν, με ή χωρίς αλλαγές. Η πρόταση έρχεται για να διευκολύνει τις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και θα περιλαμβάνει διασυνοριακή διάσταση.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ποιες χώρες είναι αντίθετες

Η Γαλλία και 15 τουλάχιστον ακόμη κράτη μέλη διαφωνούν με την διάσταση που αφορά τις μετακινήσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε το ζήτημα της αλληλεγγύης που έχει ζητηθεί από τη μη εμβολιασμένη νεολαία και το γεγονός ότι δεν μπορεί να της στερηθεί η πρόσβαση και η μετακίνηση απλά και μόνο γιατί δεν έχει εμβολιαστεί.

Η Γερμανία επιφυλάσσεται για τα νομικά προβλήματα που μπορεί να ενέχει η πρόταση. 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προσδοκία για εφαρμογή ήδη από το καλοκαίρι

Υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ, τάχθηκε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. 

Βέμπερ: Ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ διευκρίνισε ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

Κορωνοϊός: Πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους τουρίστες ζητά η Σαρδηνία

Σύμφωνα με όσα είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αφού για παράδειγμα, τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία.

«Δε σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι δε μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελεί κανονικό διαβατήριο στο οποίο θα μπαίνουν σφραγίδες για κάθε δόση εμβολίου, αλλά θα είναι ψηφιακό.

Απαιτεί μια βάση δεδομένων για την καταχώριση εμβολιασμών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και έναν εξατομικευμένο κωδικό QR για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top