Πραξικόπημα Μιανμάρ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συλλήψεις πολιτικών

Δεκάδες οι συλλήψεις - Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ρανγκούν για να διαδηλώσουν κατά του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της ηγέτιδας της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ ο στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτικών και ακτιβιστών.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία

Πολλές εκατοντάδες καθηγητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το πανεπιστήμιο Νταγκόν στη Ρανγκούν, στην πρώτη τόσο μεγάλη διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος.

Καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίου διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ - φωτογραφία ΑΡ

Καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίου διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ - φωτογραφία ΑΡ

Οι διαδηλωτές έκαναν τον χαιρετισμό των τριών δακτύλων, μια κίνηση αντίστασης την οποία χρησιμοποιούν φιλοδημοκρατικά κινήματα κυρίως στην Ταϊλάνδη, και τραγουδώντας ένα τραγούδι που έγινε δημοφιλές στη διάρκεια της εξέγερσης του 1988, που κατεστάλη βίαια από τον στρατό.

Ο χαιρετισμός των τριών δακτύλων, μια κίνηση αντίστασης στη Μιανμάρ- φωτογραφία ΑΡ

Ο χαιρετισμός των τριών δακτύλων, μια κίνηση αντίστασης στη Μιανμάρ- φωτογραφία ΑΡ

Μιανμάρ: Έκκληση για αποτυχία του πραξικοπήματος απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ

«Όσο διάστημα παραμένουν στην εξουσία (οι στρατηγοί), εμείς δεν θα ερχόμαστε να δουλέψουμε. Αν όλος ο κόσμος κάνει το ίδιο, το σύστημά τους δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Ουίν Ουίν Μάου, καθηγητής Ιστορίας. 

Επίσης, εργαζόμενοι σε πολλά υπουργεία έχουν κηρύξει απεργία στην πρωτεύουσα, Ναϊπιντάου, φορώντας ένα κόκκινο περιβραχιόνιο, το χρώμα του κόμματος της Σου Τσι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD). 

Χθες Πέμπτη δικηγόροι και γιατροί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ κάτοικοι της Ρανγκούν βγήκαν στους δρόμους και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους, για τρίτο βράδυ, ενώ άλλοι χτυπούσαν κατσαρολικά «για να διώξουν τους δαίμονες», δηλαδή τους στρατιωτικούς. 

Κάτοικοι της Ρανγκούν χτυπούσαν κατσαρολικά «για να διώξουν τους δαίμονες»- στρατιωτικούς/ φωτογραφία ΑΡ

Κάτοικοι της Ρανγκούν χτυπούσαν κατσαρολικά «για να διώξουν τους δαίμονες»- στρατιωτικούς/ φωτογραφία ΑΡ

Δεκάδες συλλήψεις

Οι στρατηγοί, οι οποίοι έθεσαν αιφνιδιαστικά τέρμα τη Δευτέρα στην εύθραυστη δημοκρατική μετάβαση στη Μιανμάρ, συνεχίζουν τις συλλήψεις παρά τις διεθνείς καταδίκες.

«Περιμένω να με συλλάβουν, αλλά δεν ανησυχώ. Είμαστε συνηθισμένοι στην ειρηνική μάχη», είχε δηλώσει την Τετάρτη, μία μέρα πριν τη σύλληψή του, ο 79χρονος Ουίν Χτέιν, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια υπό κράτηση υπό τη χούντα του 1989- 2010. 

Ο Μιν Χτιν Κο Κο Γκι, σκηνοθέτης που ήδη έχει φυλακιστεί επειδή επέκρινε τον στρατό, επίσης συνελήφθη, σύμφωνα με τον ανιψιό του. 

Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία εξακολουθεί να κρατείται σε άγνωστο μέρος, σχεδόν 150 πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων, μια ΜΚΟ με έδρα τη Ρανγκούν. 

Γυναίκα από τη Μιανμάρ φορά προστατευτική μάσκα με την εικόνα της ηγέτιδας της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, πριν συλληφθεί και καταλάβει την εξουσία ο στρατός - φωτογραφία ΑΡ

Ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής εναντίον της χούντας έχει εμφανιστεί μέσω του Facebook, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη Μιανμάρ. Τόσο το Facebook όσο και το WhatsApp έχουν μπλοκαριστεί. 

Αρκετοί στη Μιανμάρ χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν το μπλοκάρισμα του ίντερνετ, ενώ το Twitter, που παραμένει σε λειτουργία, κατέγραψε αύξηση των χρηστών του, με πρώτο hashtag στη χώρα  το #ΚίνημαΠολιτικήςΑνυπακοής, και το #ΔικαιοσύνηΓιαΤηΜιανμάρ να ακολουθεί.

Οι πραξικοπηματίες έχουν και οπαδούς τους, πολλοί από τους οποίους πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση τη Ναϊπιντάου.

Πολίτες της Μιανμάρ βάζουν φωτιά σε εικόνα του αρχηγού του στρατού στρατηγoύ Min Aung Hlaing - φωτογραφία ΑΡ

Πολίτες της Μιανμάρ βάζουν φωτιά σε εικόνα του αρχηγού του στρατού στρατηγoύ Min Aung Hlaing - φωτογραφία ΑΡ

Διεθνείς αντιδράσεις 

Τα γεγονότα στη Μιανμάρ παραμένουν στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους πραξικοπηματίες στρατηγούς «να παραδώσουν την εξουσία», ενώ η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» εναντίον κάποιων εξ αυτών. 

Αντίθετα ο ΟΗΕ έριξε τους τόνους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε μια κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία» και ζητά την απελευθέρωση των συλληφθέντων, όμως δεν καταδικάζει ρητά το πραξικόπημα. 

Η Κίνα και η Ρωσία ήταν αντίθετες σε μια τέτοια διατύπωση, σύμφωνα με διπλωμάτες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Το Πεκίνο παραμένει ο βασικός υποστηρικτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ, όπου είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία εναντίον του στρατού της χώρας στη διάρκεια των διώξεων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top