Ορκωμοσία Μπάιντεν: Τι συμβολίζουν οι χιλιάδες σημαίες έξω από το Καπιτώλιο

Ιστορικό χαμηλό για τη δημοτικότητα του Τραμπ

Ρεπορτάζ του απεσταλμένου του Star στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη, για τις προετοιμασίες λίγο πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται πυρετωδώς για το γεγονός, ενώ οι εικόνες από την προετοιμασία της ορκωμοσίας που θα γίνει την Τετάρτη στις 18:30 ώρα Ελλάδας είναι εντυπωσιακές. 

ορκωμοσία Μπάιντεν

Χιλιάδες σημαίες θα κυματίσουν αύριο στην ορκωμοσία Μπάιντεν. AP Images

Στο «National Mall» κυματίζουν 191.500 σημαίες των ΗΠΑ που εκπροσωπούν τους πολίτες που δε θα μπορέσουν να παραστούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το εντυπωσιακό σόου συμπληρώνουν 56 δέσμες φωτός, που αντιπροσωπεύουν τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ και τις αμερικανικές κτήσεις και φωταγώγησαν το National Mall επί 46 δευτερόλεπτα προς τιμήν του 46ου προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

ορκωμοσία Μπάιντεν σημαίες

ορκωμοσία Μπάιντεν συμβολισμοί

Oι 191.500 σημαίες των ΗΠΑ  εκπροσωπούν τους πολίτες που δε θα μπορέσουν να παραστούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. AP Images

Η Ουάσιγκτον θυμίζει «φρούριο». Περισσότερα από 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της διαδικασίας, μετά την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Τομείς στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπως το National Mall, έχουν κλείσει τελείως για το κοινό. Μεταλλικοί φράκτες και τσιμεντένια μπλοκ έχουν τοποθετηθεί παντού, ενώ βαριά φορτηγά χρησιμοποιούνται για να εμποδίζεται η κίνηση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε από την Ουάσιγκτον ο απεσταλμένος του Star, Δημήτρης Σουλτογιάννης, το FBI ελέγχει μέχρι και... τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς. Πρόκειται για την πρώτη ορκωμοσία στην ιστορία της Αμερικής που οι μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν να προστατέψουν  τις ΗΠΑ από... τις ΗΠΑ, καθώς είναι αντιμέτωπη με εσωτερικούς τρομοκράτες. 

ορκωμοσία Μπάιντεν αστυνομία

«Αστακό» θυμίζει η Ουάσιγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν. AP Images

Ιστορικό χαμηλό για τη δημοτικότητα του Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο με τη δημοτικότητά του στο χαμηλότερο επίπεδο ιστορικά, με μόλις το 34% των Αμερικανών να εκφράζει θετική γνώμη για τα πεπραγμένα του, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup η οποία δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα.

ΗΠΑ: Ετοιμάζει τη λίστα με τις προεδρικές χάρες ο Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ

Στο χαμηλότερο ποσοστό η δημοτικότητα του Τραμπ λίγο πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν. Φωτογραφία αρχείου ap

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία διενεργήθηκε από την 4η ως τη 15η Ιανουαρίου σε δείγμα 1.023 ενηλίκων, η δημοτικότητα του απερχόμενου αρχηγού του κράτους έφθασε σε ιστορικό χαμηλό μερικές ημέρες πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του, του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Κακοφωνία μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν για το άνοιγμα των συνόρων

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος σχεδιάζει να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα και να αποστείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, με στόχο του να αντιστρέψει κάποιες από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, που αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν του απερχόμενου προέδρου, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για να ενισχύσει την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες το προσεχές άνοιγμα των συνόρων για τους υπηκόους των κρατών του χώρου Σένγκεν, τους Βρετανούς, τους Ιρλανδούς και τους Βραζιλιάνους, από την 26η Ιανουαρίου, προτού ξεκαθαριστεί ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την εκπρόσωπο του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του αύριο Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε τα σύνορα των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από τα 26 κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν την 11η Μαρτίου 2020, κατόπιν στους υπηκόους της Βρετανίας και της Ιρλανδίας τη 14η του ιδίου μήνα, κατόπιν σε αυτούς της Βραζιλίας την 24η Μαΐου.

Ο Τραμπ εξάλλου σκοπεύει να έχει εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον πριν από την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του αύριο.

Οι ΗΠΑ είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπες με τη χειρότερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 20.000 τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top