Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Επείγουσα έγκριση ζητά η Pfizer

Σε φάσεις ο εμβολιασμός - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Η Pfizer και η BioNTech αναμένεται να υποβάλουν, σήμερα Παρασκευή, αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους για τον κορωνοϊό στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως μεταδίδει το CNBC.

Εμβόλιο Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Εάν εγκριθεί η αίτηση της Pfizer, το εμβόλιο πιθανότατα θα είναι περιορισμένο και θα διατεθεί σε φάσεις, με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν τους πρώτους εμβολιασμούς. 

Η διαδικασία της FDA αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες και μια συνεδρίαση συμβουλευτικής επιτροπής για την αναθεώρηση του εμβολίου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν πριν από δύο μέρες ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους φτάνει στο 95%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελικής ανάλυσης από την κλινική δοκιμή στη Φάση 3. Μάλιστα, τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο δεν παρουσιάζει προβλήματα ασφάλειας και μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και σε ηλικιωμένους, χωρίς παρενέργειες. 

Η Pfizer είναι η πρώτη φαρμακοβιομηχανία στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, που υποβάλλει αίτηση για επείγουσα χρήση του εμβολίο στην FDA. Το εμβόλιο του περιέχει γενετικό υλικό, που ονομάζεται messenger RNA ή mRNA, το οποίο οι επιστήμονες αναμένουν ότι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμήσει τον ιό. Το εμβόλιο απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης μείον 70 βαθμών Κελσίου.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε στις 22 Ιουλίου ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αγοράσουν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της έως και 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Έλληνας CEO της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι η εταιρία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παραγωγή έως 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου φέτος και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top