ΕΕ - Μπορέλ: Όλοι μαζί πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία

Τα «καρφιά» προς τον Ερντογάν-Ο ρόλος του διαδικτύου στην εξάπλωση της βίας

Ζοζέπ Μπορρέλ

Αποτέλεσμα παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο είναι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κατηγορεί ευθέως τις ηγεσίες κρατών όπως η Τουρκία για ανατροφοδότηση της παραπληροφόρησης για τη θέση και την κατάσταση των Ευρωπαίων με μουσουλμανικό θρήσκευμα στην ΕΕ. Προειδοποιεί δε ότι η η τρομοκρατία της εποχής προέρχεται από μεμονομένα ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει το λάθος να την αναγάγει σε σύγκρουση πολιτισμών η θρησκειών.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο που ανάρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής: «δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για φρικτές δολοφονίες, όπως αυτές που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Γαλλία και την Αυστρία. Η ΕΕ είναι ενωμένη και καλούμε όλους τους εταίρους μας στον κόσμο να συνεργαστούν στενά μαζί μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ σημειώνει ότι «την περασμένη Πέμπτη, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία και καταδίκασαν τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη ο γαλλικός λαός» και «σήμερα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είχαν κάνει το ίδιο με την Αυστρία και τον αυστριακό λαό μετά τη χθεσινή επίθεση στη Βιέννη».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κατέστησε σαφές ότι όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν κάθε βία στο όνομα οποιασδήποτε θρησκείας. Υποστήριξε επίσης πως πρέπει να προστατευτεί ο ελεύθερος λόγος ως ακρογωνιαίος λίθος των αξιών της ΕΕ και να απορριφθεί οποιαδήποτε ρητορική μίσους.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η ταύτιση αυτής της τρομοκρατίας με το Ισλάμ. Οι δράστες και οι υποστηρικτές των τρομοκρατικών ενεργειών μπορεί να υποστηρίζουν ότι τις πραγματοποιούν στο όνομα του Ισλάμ, ωστόσο οι επιθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα του εξτρεμισμού λίγων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν ψευδείς αιτιολογήσεις για την ανοησία τους σε μία από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου.

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Ιδιαίτερα τόνισε πως η ΕΕ σέβεται όλες τις θρησκείες και μάχεται για την προστασία της ελευθερίας όλων να πιστεύουν και να ασκούν τη θρησκεία τους, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τη λογική μιας σύγκρουσης πολιτισμών μεταξύ Ισλάμ και Δύσης. 

Ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνδέονται με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Οι πρόσφατες επιθέσεις δεν φαίνεται να είναι έργο εξαιρετικά οργανωμένων τρομοκρατικών δικτύων, όπως συνέβη στο παρελθόν. Ο διεθνής αγώνας κατά της Αλ Κάιντα ή του Ίσις έχει σίγουρα σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το τρέχον τρομοκρατικό κύμα είναι περισσότερο οι πράξεις ατόμων, που ριζοσπαστικοποιούνται στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι το Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για ριζοσπαστικοποίηση. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε αυτούς που χειραγωγούν από έξω, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, με στόχο να παραπλανήσουν ή να πολώσουν τις κοινωνίες μας», κάτι το οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολο.

Επίσης κατέκρινε και τις ηγεσίες κρατών, όπως της Τουρκίας, για τις εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στρέφονται κατά της Γαλλίας και των ηγετών της, ζητώντας το μποϊκοτάζ γαλλικών προΪόντων, αλλά και της Μαλαισίας, όπου ορισμένες πολιτικές ομάδες ζήτησαν τη δολοφονία Γάλλων πολιτών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία και μίσος, ενώ έκανε λόγο πως η σύγκρουση είναι «μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας, μεταξύ του σεβασμού της ζωής και της μηδενιστικής τρομοκρατίας».

«Πρέπει να κάνουμε παιδαγωγική προσπάθεια να εξηγήσουμε τους όρους του κοινωνικού μας μοντέλου και τη θέση της θρησκείας σε αυτό. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη θανατηφόρα πρόκληση δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο όλων των θρησκειών» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ στο τέλος ευχαρίστησε τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, ιδαίτερα των ισλαμικών κοινωνιών, που καταδίκασαν τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top