Τσαβούσογλου: «Θα προτείνουμε ημερομηνίες για διερευνητικές στην Τουρκία»

Τι υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

Μελβούτ Τσαβούσογλου

Η Άγκυρα θα προτείνει στην Αθήνα κάποιες ημερομηνίες για την πραγματοποίση των διερευνητικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έπειτα από συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Τσαβούσογλου: Προκλητικό σόου με χάρτες για το «μικροσκοπικό» Καστελόριζο

Οπως είπε ο Τσαβούσογλου, σήμερα συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος. Υποστήριξε πως ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις απόψεις του για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και πως εξέφρασε και ο ίδιος τις δικές του. Ο Τσαβούσογλου είπε πως είναι σημαντικό που άνοιξε η παραλία και κάποιοι δρόμοι.

Στις δηλώσεις του από την Μπρατισλάβα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε «σήμερα συναντηθήκαμε στο πόδι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για περίπου 20 με 25 λεπτά και σε αυτή τη συνάντησή μας συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι διερευνητικές συνομιλίες καθώς και οι συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Επειδή οι συνομιλίες θα γίνουν στην Τουρκία θα προτείνουμε κάποιες ημερομηνίες γι αυτές τις συναντήσεις και του είπα πως ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες είναι ωφέλιμο να συνεχιστεί ο διάλογος. Συμφωνήσαμε σήμερα να συνεχιστεί».

Αμμόχωστος: Διαμαρτυρία στο οδόφραγμα για τα Βαρώσια

Για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, ο Τούρκος υπουργός είπε πως ο Έλληνας ομόλογός του «εξέφρασε τις απόψεις του για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως εκφράσαμε κι εμείς τις δικές μας».

«Στα κλειστά Βαρώσια, επειδή ήταν για χρόνια κλειστά, συμπεριλαμβανομένων και των Ε/Κ, ούτε φυσικά πρόσωπα, ούτε οργανώσεις ή βακούφια δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους. Όσον αφορά το θέμα της χρήσης των περιουσιών θα γίνει βήμα αργότερα, γίνεται εργασία καταγραφής. Αλλά τουλάχιστον ήταν σημαντικό που άνοιξε η παραλία και ορισμένοι δρόμοι, όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες. Και οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου -είδα κάποια βίντεο και φωτογραφίες- ότι ήταν πολύ ευτυχείς που μπόρεσαν να περπατήσουν στην παραλία. Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να προβούμε το επόμενο διάστημα αυτού του είδους βήματα προς όφελος όλων, σεβόμενοι την ιδιωτική περιουσία και χωρίς να παραβιάζονται οι αποφάσεις του ΟΗΕ», ανέφερε. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top