Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση»

Η ΕΕ υπέρ του κράτους δικαίου, κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων

Ursula von der Leyen

Την πρόθεση της Κομισιόν να εστιάσει στο κράτος δικαίου, στη μη πώληση των ευρωπαϊκών αξιών και στην εξάλειψη του ρατσισμού, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την κατάσταση  στην Ένωση.

Φον ντερ Λάιεν: Πλήρης η αλληλεγγύη μας σε Κύπρο και Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε γνωστό ότι η Ένωση πρόκειται να προχωρήσει πριν το τέλος του μήνα στην έγκριση της πρώτης έκθεσης για το κράτος δικαίου που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη.

«Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν είναι ανεκτές. Θα συνεχίσω να  υπερασπίζομαι το κράτος δικαίου και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών μας θεσμικών οργάνων. Είτε πρόκειται για την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος ή την πώληση χρυσών διαβατηρίων. Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κομισιόν: Συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτατο μισθό έως το 2030

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Κομισιόν έθιξε το ζήτημα του ρατσισμού και των διακρίσεων, αναφέροντας ότι είναι καιρός να συντελεστεί μια αλλαγή. «Να οικοδομήσουμε μια πραγματικά αντιρατσιστική Ένωση - που πηγαίνει από την καταδίκη στη δράση. Και η Κομισιόν υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης για να αρχίσει να συμβαίνει αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η ΕΕ πρόκειται να επεκτείνει τον κατάλογο των εγκλημάτων σε όλες τις μορφές εγκλημάτων μίσους και ρητορικής μίσους, συμπεριλαμβανομένου φυλής, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικότητας. Επίσης, πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε τομείς όπως η απασχόληση, η στέγαση ή η υγειονομική περίθαλψη.

«Θα επιβληθούμε πιο σκληρά στην εφαρμογή όταν καθυστερήσει η εφαρμογή. Διότι σε αυτήν την Ένωση, η καταπολέμηση του ρατσισμού δεν θα είναι ποτέ προαιρετική. Θα βελτιώσουμε την εκπαίδευση και τη γνώση σχετικά με τις ιστορικές, πολιτιστικές αιτίες του ρατσισμού. Θα αντιμετωπίσουμε την ασυνείδητη προκατάληψη που υπάρχει σε ανθρώπους, ιδρύματα και ακόμη και σε αλγόριθμους. Και θα διορίσουμε τον πρώτο συντονιστή της Κομισιόν κατά του ρατσισμού που θα διατηρήσει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας μας και θα συνεργαστεί απευθείας με ανθρώπους, κοινωνία των πολιτών και θεσμούς», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top