Φον ντερ Λάιεν: Πλήρης η αλληλεγγύη μας σε Κύπρο και Ελλάδα

«Καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της η Τουρκία»

Φον ντερ Λάιεν

Η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της και μόνο ο διάλογος με καλή πίστη αποτελεί οδό προς τα εμπρός για μόνιμες λύσεις και σταθερότητα, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την κατάσταση στην Ένωση, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή του Οruc Reis ως «θετικό βήμα».

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενη στην ολομέλεια, δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά ενώ είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Και ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, τους οποίους υποστηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση».

Χατζηδάκης: Υπερ-αναγκαίες οι επενδύσεις για τους εξοπλισμούς

«Αλλά τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος.

«Τα κράτη μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων κυριαρχίας τους», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας», σημείωσε. 

«Η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για διάλογο. Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανάληψη συνομιλιών με πραγματική καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και μόνιμες λύσεις», ξεκαθάρισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top