Στην Αττάλεια το Oruc Reis: Δεν ανανέωσε τη NAVTEX η Τουρκία

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την επίσκεψη ΠτΔ στο Καστελόριζο

Ρότα προς την Αττάλεια έχει πλέον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα δύο σκάφη που το συνοδεύουν, το Αταμάν και το Γενγκίζ. 

Έξι εμβληματικές αποφάσεις για την Άμυνα–Τα μέτρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Γύρω στις 23:00 χθες το βράδυ, τα τουρκικά πλοία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, με NAVTEX που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και έληξε χθες χωρίς να ανανεωθεί. 

Τα τουρκικά μέσα, κυρίως τα φιλοκυβερνητικά, αναφέρουν πως η μη ανανέωση της NAVTEX και η αποχώρηση του Oruc Reis οφείλεται στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ.

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Θα κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο

Παραμένουν σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Στο Καστελόριζο η ΠτΔ

Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής χώρας, με την προσοχή στραμμένη σήμερα στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα μεταβεί σήμερα στο ακριτικό νησί με ελικόπτερο τύπου Cinouk, με αφορμή την 77η επέτειο της απελευθέρωσής του. 

Τουρκία: Η Ελλάδα να αποσύρει τα στρατιωτικά πλοία γύρω από το Orus Reis

Το Πεντάγωνο έχει θωρακίσει το νησί, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη παρενόχληση της πτήσης της Προέδρου της Δημοκρατίας για να εντείνει η Άγκυρα το κλίμα έντασης που καλλιεργεί εδώ και ενάμιση μήνα. 

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα είναι η παρουσία ενός σημαντικού αριθμού πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που κινούνται σε κοντινή απόσταση από τις ακτές του Καστελόριζου. 

MED7: Ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία και πλήρης στήριξη σε Ελλάδα - Κύπρο

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε μια απόσταση 15 – 25 μιλίων από τις ακτές του νησιού κινούνται έξι πολεμικά πλοία, μεταξύ αυτών οι φρεγάτες Kemal Reis και Turgut Reis.

Από ελληνικής πλευράς στο νησί βρίσκονται δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος, ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη. 

MED7: «Τέλος των τουρκικών προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων»

Έχουν δοθεί επίσης ξεκάθαρες εντολές για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι επιτελείς, μόνο σε περίπτωση που τουρκικά μαχητικά επιχειρήσουν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο στο οποία θα επιβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Αναστασιάδης-Πομπέο υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στην Κύπρο

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, πρόκειται να επισκεφθεί και το σκοπούν πλοίο του ΠΝ στην περιοχή το οποίο θα βρίσκεται γι’ αυτόν το σκοπό ελλιμενισμένο στο Καστελοριζο.  Τη Δευτέρα θα παρευρεθεί στον αγιασμό του σχολείου. 

Πομπέο: Ανησυχία από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε όμως και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από τη Λευκωσία, όπου βρέθηκε χθες. 

Ερντογάν προς Ελλάδα: «Μην περιφέρεστε γύρω-γύρω στα νησιά»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Παραλήρημα Ερντογάν: «Είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας φάτε»

Ο κ. Πομπέο έκανε αναφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων εκ μέρους των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι προκαλεί ανησυχία ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στη Κύπρο, που επιχειρούν στη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη Κύπρο τις ίδιες αξίες και υπενθύμισε την πρόσκληση για συμμετοχή της Κύπρου στο σχέδιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή συμφωνίας, για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Περιφερειακού Κέντρου Ασφάλειας

Τέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ της επίλυσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top