Τουρκία: Η Ελλάδα να αποσύρει τα στρατιωτικά πλοία γύρω από το Orus Reis

Αποκομμένες από την πραγματικότητα οι αναφορές για ανατ. Μεσόγειο στη Med7

Την Ελλάδα καλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ να αποσύρει τα στρατιωτικά της πλοία γύρω από το Ορούτς Ρέις και να τερματίσει τον εξοπλισμό νησιών βορειοανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις αναφορές για ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο στο τελικό ανακοινωθέν της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Med7 αποκομμένες από την πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι στερούνται νομικής βάσης.

MED7: Ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία και πλήρης στήριξη σε Ελλάδα - Κύπρο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «οι εκφράσεις για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο που περιλαμβάνονται στο τελικό ανακοινωθέν της Έκτης Συνοδου των χωρών του Νότου για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7 στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, όπως και πέρσι, είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσεις».

Παραλήρημα Ερντογάν: «Είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας φάτε»

«Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και μαξιμαλιστικοί. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα στρατιωτικά της πλοία γύρω απο το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, να στηρίξει την πρωτοβουλία την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, να σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να δώσει τέλος στις πιέσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί εναντίον της ‘τουρκικής μειονότητας’ της δυτικής Θράκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο και υποψήφια μέλος της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «για να υπάρξει διάλογος και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς όρους, οι Ε/Κ να συνεργαστούν με την ‘τδβκ’ η οποία είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού, για την έρευνα, την εκμετάλλευση και το δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την ΕΕ ως εργαλείο για τα δικά τους στενά συμφέροντα. Η ΕΕ και οι άλλες χώρες που υπέγραψαν το εν λόγω ανακοινωθέν πρέπει να εγκαταλείψουν την μονόπλευρη στάση που ακολουθούν τυφλά με πρόσχημα την αλληλεγγύη ενάντια στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Όταν η αλληλεγγύη είναι δίκαιη, γίνεται δίκαια. Αλληλεγγύη με αδικία δεν γίνεται», καταλήγει το τουρκιό ΥΠΕΞ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top