Πρώτο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα

Σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού η χώρα

«Ύψιστη κατάσταση συναγερμού» κήρυξε η Βόρειος Κορέα μετά την ανακάλυψη στο έδαφος της ενός πρώτου «ύποπτου» κρούσματος του νέου κορωνοϊού και διέταξε τον περιορισμό της πόλης Καεσόνγκ , όπου εντοπίστηκε η πιθανή πρώτη εστία.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προήδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο για την εφαρμογή ενός συστήματος ύψιστης έκτακτης ανάγκης και αύξησης του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού για τον περιορισμό του ιού.

Κορωνοϊός: Στους 202 οι νεκροί στη χώρα – Κατέληξε 57χρονος

Εάν επιβεβαιωθούν οι εξετάσεις, αυτό θα είναι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο κρούσμα της Covid-19 στη Βόρεια Κορέα, όπου η υποδομή του συστήματος υγείας είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιδημίας.

Το KCNA μεταδίδει πως οι υποψίες αφορούν έναν πολίτη που εγκατέλειψε τη χώρα πριν τρία χρόνια και επέστρεψε στις 19 Ιουλίου αφού διέσχισε παράνομα τη διαχωριστική γραμμή που οροθετεί τα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να διασχίζουν άνθρωποι από Νότο προς Βορρά την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (DMZ), που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο. Σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, η Ζώνη αυτή είναι μία από τις πιο στρατοκρατούμενες περιοχές στον πλανήτη, με συρματοπλέγματα, χωράφια, ναρκοπέδια και ισχυρές φρουρές.

Ωστόσο, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα»  ένας αποστάτης να επέστρεψε πρόσφατα στο Βορρά.

Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για το ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Η Πιονγκγιάνγκ μέχρι στιγμής ισχυρίζεται πως δεν έχει εντοπίσει κανένα κρούσμα της πανδημίας, η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους και προήλθε μάλιστα από τη γειτονική Κίνα.

Το ύποπτο κρούσμα είναι ένας 24χρονος, που θεωρείται πως εισήλθε κολυμπώντας πίσω στον Βορρά, καθώς εμπλέκεται σε έρευνα για βιασμό στον Νότο , σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Εντοπίσθηκε ως πιθανός φορέας στην παραμεθόριο πόλη Καεσόνγκ και έχει τεθεί σε καραντίνα, όπως συνέβη και με όσους είχε επαφή, σύμφωνα με το KCNA.

ΠΟΥ - κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Το πρακτορείο κάνει λόγο για μια «επικίνδυνη κατάσταση (...) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρα και καταστροφικά αποτελέσματα».

«Φαίνεται ότι ο φαύλος ιός έχει εισέλθει στη χώρα», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έλαβε το προληπτικό μέτρο του αποκλεισμού της πόλης Καεσόνγκ στις 24 Ιουλίου.

Η Πιονγκγιάνγκ έκλεισε πολύ γρήγορα τα σύνορά της με την Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου μετά το ξέσπασμα της επιδημίας κι έχει εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή δραστικούς περιορισμούς, κλείνοντας στα σπίτια τους χιλιάδες ανθρώπους. Εν τούτοις, οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εξαπλωθεί στον πληθυσμό της.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι πιθανώς δεκάδες πολίτες της Βόρειας Κορέας που διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά με την Κίνα για να μεταφέρουν προϊόντα λαθρεμπορίου μετέφεραν τον ιό σε αυτήν την απομονωμένη χώρα, ακόμη και πριν κλείσει η μεθόριος. Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται μία συνοριακή γραμμή 1.400 χλμ, η οποία είναι ιδιαίτερα διαπερατή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι παγωμένοι ποταμοί διευκολύνουν τις παράνομες διαβάσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top