Αγιά Σοφιά: Διεθνείς αντιδράσεις για τη μετατροπή της σε τζαμί

Ηχηρές παρεμβάσεις από Ρωσία και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρόθεση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. 

Να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία ζητά η Γαλλία

Την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά από τη συνεδρίαση εξπρές του τουρκικού ΣτΕ που πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι της απόφασης στον Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει η Αγιά Σοφιά ανοιχτή για όλους. 

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου. Παράλληλα, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, Bertrand Buchwalter συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του στην Τουρκία και μετατίθεται στο Λονδίνο.

Ρωσία: Ζητά ισορροπημένη απόφαση

Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό», ζητώντας από την Άγκυρα μια «ισορροπημένη απόφαση», υπογραμμίζοντας τον «πανανθρώπινο» χαρακτήρα του μνημείου.

Συνέλευση Κοινοβουλίων Ορθόδοξων Κρατών: Αγανάκτηση για την Αγιά Σοφιά   

«Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά στον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγιά Σοφιά στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα και συνέχισε:

«Η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις δυτικές αξίες αν κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά»

«Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Παρέμβαση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έγινε την Τετάρτη και από τις ΗΠΑ. 

Αγιά Σοφιά: Πετάει τον μπαλάκι στον Ερντογάν το ΣτΕ της Τουρκίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόσο με δήλωση από τον Μάικ Πομπέο, όσο και με ανάρτηση του αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ, τόνισε πως η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην το μετατρέψει σε τζαμί.

Άγκυρα: «Κοιτάξτε τη δουλειά σας»

Η απάντηση της Άγκυρας στις ΗΠΑ ήταν άμεση, υποστηρίζοντας πως η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας. 

«Η Τουρκία φρόντιζε ευλαβικά την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την κατάκτησή της. Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε και πάλι μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας. Κάθε είδους κίνηση επίδειξης ισχύος σχετικά με την Αγία Σοφία είναι επίσης ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο πάντα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό το να μιλά κανείς για κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προειδοποιήσεων και επιβολής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικό δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση για την Αγία Σοφία εντός 15 ημερών και δε θα είναι δεσμευτική για τον Ερντογάν. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top