Αγιά Σοφιά: Πετάει τον μπαλάκι στον Ερντογάν το ΣτΕ της Τουρκίας

Μόλις 17 λεπτά διήρκησε η συνεδρίαση

Μόλις 17 λεπτά διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το εάν θα μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. 

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ίδιο ζήτημα και αν και αποφάνθηκαν πως είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί για να αλλάξει αυτό μόνο ένα προεδρικό διάταγμα. 

Η απόφαση αναμένεται να είναι γραπτή και όπως μεταδίδουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωση θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες.
 

«Πυρά» Πομπέο σε Τουρκία: «Να παραμείνει μουσείο η Αγία Σοφία»

Τουρκικά ΜΜΕ, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ερντογάν αναφέρουν πως αν η εισήγηση του δικαστηρίου είναι θετική, τότε πιθανόν στις 15 Ιουλίου, ημέρα της επετείου των τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, να γίνει στην Αγιά Σοφιά η πρώτη προσευχή μουσουλμάνων. 

Παρέμβαση Οικουμενικού Πατριάρχη για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Ωστόσο το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις και έχει προκαλέσει τριγμούς ακόμα και στις μέχρι πρότινος αρμονικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις. 

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον υπάρχον καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς «ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους».

State Department προς Τουρκία: Μνημείο η Αγιά Σοφιά, όχι τζαμί

Απαντώντας η Άγκυρα, εξέφρασε την έκπληξή της για την δήλωση Πομπέο, ξεκαθαρίζοντας πως η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, είναι εσωτερικό ζήτημα και καλό είναι να μην… ανακατεύεται. 

Ελληνική πρωτοβουλία στην UNESCO για να μη γίνει τέμενος η Αγιά Σοφιά 

Για το ενδεχόμενο να μετατραπεί το μνημείο σε τέμενος είχε τοποθετηθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σημειώνοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα διχάσει και θα στρέψει τους χριστιανούς σε όλον τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top