Παρέμβαση Οικουμενικού Πατριάρχη για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

«Θα στρέψει τους πιστούς κατά του Ισλάμ»

Βαρθολομαίος

Παρέμβαση για το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Πατριαρχική Χοροστασία στο Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων της κοινότητας Φερίκιοϊ.

State Department προς Τουρκία: Μνημείο η Αγιά Σοφιά, όχι τζαμί

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ζήτημα των ημερών, δηλαδή στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.

«Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

Ελληνική πρωτοβουλία στην UNESCO για να μη γίνει τέμενος η Αγιά Σοφιά 

«Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου. Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ».

Οικουμενικός Πατριάρχης για Αγιά Σοφιά: Αντί να μας ενώνει, μας χωρίζει

«Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top