Τουρκική πρόκληση κατά Δένδια: «Μην κάνετε όνειρα για την Αν. Μεσόγειο»

Εγκαλεί την Ελλάδα για τα... «παράπονα» στην ΕΕ

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, η Τουρκία επέστρεψε δριμύτερη με νέες προκλητικές δηλώσεις μετά από την επίσκεψη του Επιτρόπου Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ στην Ελλάδα. 

Δένδιας από Καστανιές: Σύνορα της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα

Στην Άγκυρα δεν άρεσαν οι δηλώσεις που έκαναν από το Φυλάκιο 1 στον Έβρο ο υπουγός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος και δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ελλάδας. 

Ο κ. Ακσόι κατηγόρησε τη χώρα μας ότι προσπαθεί να κρύβει κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ την… «καταπάτηση των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο». Επιτέθηκε επίσης προσωπικά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τις δηλώσεις του για την Ανατολική Μεσόγειο. 

Στον Έβρο με τον Δένδια ο Μπορέλ

«Είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας. Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Δένδιας. 

Η απάντηση ήρθε από τον Χαμί Ακσόι.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η "φυλάκιση" της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top