Μισέλ Μπαρνιέ: «Δεν επετεύχθη πρόοδος ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο»

Ολοκληρώθηκε σήμερα και ο 4ος γύρος διαπραγματεύσεων

Μισέλ Μπαρνιέ

Παρά τη φιλοδοξία  της ΕΕ για μια ισχυρή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν κατέστη δυνατή πρόοδος στα τέσσερα βασικά σημεία της παράλληλης διαπραγμάτευσης, ο 4ος γύρος της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα, ανακοίνωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Ελ. Βενιζέλος»: Πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν για την Αγγλία

«Έχω ευθύνη να σας πω την αλήθεια», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ ανακοινώνοντας ότι «δεν επετεύχθη πρόοδος» σε σχέση με την αλιεία, τους ισότιμους κανόνες ανταγωνισμού, τα θεμελιώδη δικαιώματα για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο (σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα) αλλά και τη διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας. «Η Βρετανία αρνείται να δώσει περισσότερο χρόνο στη διαπραγμάτευση», αλλά «η ΕΕ είναι ανοικτή για παράταση της μεταβατικής περιόδου για ένα ή δύο χρόνια», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Όπως διευκρίνισε αυτό όμως θα πρέπει να το ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφορετικά πρέπει να υπάρχει συμφωνία ως τις 31 Οκτωβρίου. Προς το παρόν ΕΕ και ΗΒ συμφώνησαν να συνεχίσουν εντατικά το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η έλλειψη προόδου είναι για λόγους ουσίας, όχι για λόγους μεθόδου», ξεκαθάρισε ο Μ. Μπαρνιέ, υπενθυμίζοντας ότι οι όροι υπάρχουν στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση, το οποίο υπέγραψε και συμφώνησε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον.

Brexit: «Nαυάγιο» ο τελευταίος γύρος συζητήσεων ΕΕ - Βρετανίας

Ο Μ. Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το οποίο έχουν υιοθετήσει οι 27, «παραμένει το μόνο ενεργό και ισχύον πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την ΕΕ» και τονίζει ότι «οι Βρετανοί διαπραγματευτές κάθε φορά απομακρύνονται όλο και περισσότερο» από τα όσα υπέγραψαν. Έδωσε, μάλιστα, αναλυτικά παραδείγματα για ζητήματα στα οποία ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε και συμφώνησε, αλλά σήμερα βρισκόμαστε πολύ μακριά από συμφωνία, όπως η ασφάλεια των πυρηνικών, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη διακυβέρνηση της συμφωνίας και την αλιεία.

Ο Μ.Μπαρνιέ προειδοποίησε αυστηρά ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, ενώ αποκάλυψε ότι το ΗΒ δε δέχεται να μιλήσει με την ΕΕ για ζητήματα συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική, όπως το ίδιο είχε ζητήσει, «κάτι που ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών της χώρας  μου αδυνατώ να κατανοήσω», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρέθεσε, επιπλέον, αναλυτικά παραδείγματα προβλημάτων στον τρόπο που το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει ή δεν εφαρμόζει τη συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την υλοποίηση των προβλέψεων για τη Βόρεια Ιρλανδία. «Μόνο η αυστηρή τήρηση των όρων της συμφωνίας αποχώρησης (Σ.Α.) θα οδηγήσει στην συνομολόγηση συμφωνίας  για τη μελλοντική σχέση», προειδοποίησε το ΗΒ, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη παραμένουν προσηλωμένα στην αυστηρή παρακολούθηση της εφαρμογής της Σ.Α.. «Εάν δουλέψουμε με σεβασμό και ηρεμία, δεν έχω αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», κατέληξε ο Μπαρνιέ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top