Brexit: «Nαυάγιο» ο τελευταίος γύρος συζητήσεων ΕΕ - Βρετανίας

Τι ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ

Βρετανίκη σημαία

Σε «ναυάγιο» κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα για τους όρους της μετα-Brexit εποχής και δε σημείωσαν καμία ιδιαίτερη πρόοδο, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε «απογοητευτικές» τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι ο χρόνος τελειώνει, ενώ η παράταση της μεταβατικής περιόδου είναι μεν δυνατή, αλλά πρέπει να τη ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, επεσήμανε ότι οι απαιτήσεις και οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι 27 θα παραμείνουν οι ίδιες.

Επιπλέον, συμφωνία δε θα υπάρξει και στα ζητήματα που αφορούν το ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού, τα δικαιώματα των πολιτών, τη συμφωνία για την αλιεία, την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνεργασία στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα, τόνισε ο Μπαρνιέ.

«Πριν από 3 εβδομάδες, μετά τις τότε διαπραγματεύσεις σας είχα πει ότι ο στόχος ήταν να πετύχουμε πρόοδο παράλληλα σε όλα τα θέματα. Ακόμα, περιμένουμε από το ΗΒ να δημοσιοποιήσει το δικό του κείμενο για τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ε.Ε., μετά από 47 χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου 2020. Μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο, είναι υποχρεωμένο να τηρεί όλες του τις υποχρεώσεις και τους όρους που θα τηρούσε εάν παρέμενε ακόμη μέλος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top