Βρετανία: Η πρώτη παραίτηση για τον Κάμινγκς και τη στήριξη από Τζόνσον

Ο στενότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού παραβίασε το lockdown

Ένα μέλος της βρετανικής κυβέρνησης παραιτήθηκε σήμερα διαφωνώντας με τις δικαιολογίες που προέβαλε ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο στενότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε τα μέτρα του lockdown.

Βρετανία: Περισσότεροι κατά 10.000 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Ντάγκλας Ρος για τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση και λυπάται για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Σκωτίας».

Eν τω μεταξύ, με κοινή επιστολή τους προς τον Μπόρις Τζόνσον, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο Κάμινγκς, εγκέφαλος της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 που κατέληξε στο Brexit, υποστήριξε χθες Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, πως έδρασε με τρόπο «νόμιμο και λογικό», όταν διήνυσε 400 χιλιόμετρα παρά το lockdown.

Ο ίδιος εξήγησε ότι φοβήθηκε πως έχει μολυνθεί από την Covid-19 και πήγε με τη γυναίκα του και τον τετράχρονο γιο τους στους γονείς του στο Ντέραμ, στη βορειοανατολική Αγγλία, επειδή αναζητούσε μια λύση για τη φύλαξη του παιδιού του. Δε δήλωσε πως μετανιώνει ούτε ζήτησε συγγνώμη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι ενέργειες του Ντόμινικ Κάμινγκς έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς την συμβουλή και το μήνυμα που έχουν στείλει οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας, το οποίο ήταν ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναφέρεται επίσης ότι πλέον είναι γεγονός πως ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε πολλαπλές απαγορεύσεις του lockdown, ωστόσο ακόμη δε ζήτησε συγνώμη ούτε έδειξε μεταμέλεια για αυτές του της ενέργειες.

Και ο πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, δέχτηκε ότι ο Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες του lockdown, χαρακτηρίζοντας «λάθος» τις ενέργειές του, ωστόσο, δε θα πρέπει να παραιτηθεί. Και μία σειρά άλλων βουλευτών των Τόρις εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους την άποψη ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού πρέπει να απομακρυνθεί, επειδή παραβίασε το γράμμα των κανόνων, και επειδή δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχουν άλλοι κανόνες για ορισμένους και άλλοι για τους υπόλοιπους.

Ικανοποιημένος με την εξήγηση ο Τζόνσον

Την υποστήριξή της προς τον Ντόμινικ Κάμινγκς, επανέλαβε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία μέσω του εκπροσώπου της τόνισε ότι ο σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον ενήργησε λογικά.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε διεξοδικά με τον Ντόμινικ Κάμινγκς για τους λόγους των πράξεών του και είναι ικανοποιημένος με την εξήγηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει έρευνα για το εάν ο Κάμινγκς παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει τους συμβούλους της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top