Oυχάν: Αναθεώρησε κατά 50% τον συνολικό αριθμό των θανάτων η Κίνα

Αναθεωρήθηκε και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων

Δείτε πώς επανέρχεται η ζωή στη Γουχάν (Πηγή βίντεο: AP)

Τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό αναθεώρησε η ειδική ομάδα πρόληψης και ελέγχου της Ουχάν.

Πλέον τα θύματα του φονικού ιού στην πόλη, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, ανέρχονται σε 3.869, από 2.579.

Παράλληλα, αναθεωρήθηκε και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19, κατά 325 ασθενείς φτάνοντας συνολικά στα 50.333.

Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Κίνα από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε σε 4.632, από 3.322, μετά την ανακοίνωση νέων στοιχείων από την Ουχάν.

Ο Μι Φενγκ, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Κίνα αύξησε επίσης τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων -με καταμέτρηση έως αργά το βράδυ χθες, 16 Απριλίου-  σε 82.692, από 82.367.

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για επικίνδυνη μελέτη στην Ουχάν

Το κινεζικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι λόγοι για την αλλαγή περιελάμβαναν την προσθήκη του αριθμού των ασθενών, που δεν μπορούσαν να φτάσουν σε νοσοκομεία, καθυστερημένη, λανθασμένη ή διπλή αναφορά, καθώς και δυσκολία σύνδεσης πληροφοριών που αναφέρθηκαν από ιδιωτικά νοσοκομεία, προσωρινά νοσοκομεία και άλλα ιατρικά ιδρύματα που χειρίστηκαν τους ασθενείς.

Σπάνε όλα τα αρνητικά ρεκόρ: 4.491 νεκροί σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ

Το ανανεωμένο ποσοστό έρχεται μετά από εβδομάδες σκεπτικισμού σχετικά με τον αναφερόμενο αριθμό θανάτων, καθώς άλλες χώρες έχουν καταγράψει θανάτους, που ξεπερνούν τις 10.000.

«Ουδέποτε συγκαλύψαμε την επιδημία» λέει η Κίνα

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε σήμερα ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμιά συγκάλυψη.

Ο Ζάο δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική.

Covid-19: Η Ουχάν παραδέχεται λάθη

Η αναθεώρηση προς τα πάνω ανακοινώνεται έπειτα από ευρύτερες εικασίες ότι ο αριθμός των νεκρών της Ουχάν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί.

Οι φήμες για περισσότερα θύματα κυκλοφορούσαν εβδομάδες τώρα μετά τις εικόνες, που έδειχναν μεγάλες ουρές στα νεκροτομεία, με μέλη οικογενειών να περιμένουν να συλλέξουν από τα αποτεφρωτήρια τις στάχτες των νεκρών τους και τις αναφορές για χιλιάδες κενές τεφροδόχους στοιβαγμένες σε ένα μόνο γραφείο τελετών.

Η υποψία ότι η Κίνα δεν ήταν διαφανής ως προς την επιδημία εντεινόταν τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τους περίπου 3.000 νεκρούς από την επιδημία, όπως είχαν δηλώσει προηγουμένως οι κινεζικές αρχές.

«Πιστεύετε πράγματι αυτούς τους αριθμούς σε αυτήν την απέραντη χώρα που ονομάζεται Κίνα, και ότι έχουν έναν ορισμένο αριθμό κρουσμάτων και έναν ορισμένο αριθμό θανάτων, το πιστεύει κανείς πραγματικά;», είχε δηλώσει την Τετάρτη.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των θανάτων σε πολλές άλλες χώρες δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό θανάτων, γιατί άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19 χωρίς να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ ή χωρίς να πάνε στο νοσοκομείο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top