Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για επικίνδυνη μελέτη στην Ουχάν

Ερευνητές μελετούσαν τους κορωνοϊούς από τις νυχτερίδες το 2017

Εικόνες πριν και μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πλανήτη / Reuters

Δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας επισκέφθηκαν αρκετές φορές μια κινεζική ερευνητική μονάδα στην πόλη Ουχάν και εξέπεμψαν συναγερμό για ανεπαρκή ασφάλεια στο εργαστήριο, το οποίο διενεργούσε επικίνδυνες μελέτες για τους κορωνοϊούς από τις νυχτερίδες.

Οι πληροφορίες που ήρθαν για την επικίνδυνη μελέτη τροφοδότησαν συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το εάν αυτό ή άλλο εργαστήριο της ίδιας πόλης ήταν η πηγή του ιού, παρόλο που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστική απόδειξη.

Κορωνοϊός: Σχεδόν 25.000 νεκροί στις ΗΠΑ - Στην κορυφή της μαύρης λίστας

Τον Ιανουάριο του 2018, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο αποφάσισε να αποστέλλει επανειλημμένα επιστήμονες της Αμερικής στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), το οποίο το 2015 έγινε το πρώτο εργαστήριο της Κίνας για να επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο διεθνούς ασφάλειας βιολογικών ανακαλύψεων. Το Ινστιτούτο εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του σχετικά με την τελευταία από αυτές τις επισκέψεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2018.

Την περασμένη εβδομάδα, το WIV διέγραψε αυτή τη δήλωση από τον ιστότοπό του, αν και παραμένει αρχειοθετημένο στο Διαδίκτυο.

Προειδοποίηση των Αμερικανών για την επικίνδυνη μελέτη 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στο εργαστήριο της Ουχάν έστειλαν δύο τηλεγραφήματα στην Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας για τις αδυναμίες ασφάλειας και διαχείρισης.

Ανέφεραν μάλιστα ότι η δουλειά του εργαστηρίου για τους κορωνοϊούς από τις νυχτερίδες και η πιθανή μετάδοσή τους από τον άνθρωπο αντιπροσώπευαν τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας τύπου SARS.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές, οι επιστήμονες που δούλευαν στο εργαστήριο της Ουχάν δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένοι, με αποτέλεσμα να ζητήσουν βοήθεια από άλλες ομάδες επιστημόνων.

Η επικεφαλής της έρευνας για τους κορωνοϊούς, Shi Zhengli, είχε δημοσιεύσει πολλές σχετικές έρευνες, με εκείνη του 2017 να κάνει λόγο για νυχτερίδες που είχαν συλλέξει από ένα σπήλαιο στην επαρχία Γιουνάν, οι οποίες ήταν πολύ πιθανό να ανήκαν στον ίδιο πληθυσμό νυχτερίδων που δημιούργησε τον SARS το 2003.

Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός που μαστίζει τώρα τον κόσμο έχει κατασκευαστεί. Οι επιστήμονες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι προέρχεται από ζώα.

«Βόμβα» Τραμπ: Δίνει τέλος στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

«Αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι δεν προήλθε από το εργαστήριο, το οποίο πέρασε χρόνια δοκιμάζοντας κορωνοϊούς νυχτερίδας σε ζώα», δήλωσε ο Xiao Qiang, ερευνητής στη Σχολή Πληροφοριών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

«Το τηλεγράφημα έλεγε ότι υπήρξαν από καιρό ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα απειλής για τη δημόσια υγεία που προήλθε από την έρευνα αυτού του εργαστηρίου», είπε ο ίδιος.

Η Shi και άλλοι ερευνητές από το WIV αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι αυτό το εργαστήριο ήταν η προέλευση του νέου κορωνοϊού. Στις 3 Φεβρουαρίου, η ομάδα της ήταν η πρώτη που ανέφερε στοιχεία για τον ιό γνωστό ως 2019-nCoV πως και το ότι πρόκειται για ιό προερχόμενο από νυχτερίδες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top