Η ΕΕ ξεκινά την επιχείρηση IRINI για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Σκοπός η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα

Μετανάστες στη Λιβύη

Η ΕΕ ξεκινά την επιχείρηση «IRINI» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, συμβάλλοντας στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα με απόφαση του Συμβουλίου. Η έναρξη της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI αναμένεται από την 1η Απριλίου 2020.

Η επιχείρηση IRINI θα έχει ως βασικό καθήκον την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ μέσω της χρήσης εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων πόρων.

Σχοινάς: Στεκόμαστε ενωμένοι στη δυσκολία – Η ΕΕ επίκεντρο αλληλεγγύης

Ειδικότερα, η αποστολή θα είναι σε θέση να διενεργεί επιθεωρήσεις σκαφών στην ανοικτή θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι φέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως δευτερεύοντα καθήκοντα, η EUNAVFOR MED IRINI θα:

- παρακολουθεί και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου, αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Λιβύη

- συμβάλλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην κατάρτιση του λιμενικού ακτοφυλακής και του Ναυτικού στις αποστολές επιβολής του νόμου στη θάλασσα

- συμβάλλει στη διαταραχή του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων λαθρεμπορίου και διακίνησης ανθρώπων μέσω συλλογής πληροφοριών και περιπολίας από τα αεροσκάφη

Η εν λόγω επιχείρηση θα διοικείται από τον Fabio Agostini ως διοικητή επιχειρήσεων της ΕΕ, ενώ η έδρα της θα βρίσκεται στη Ρώμη της Ιταλίας.

ΕΕ: Οικονομική στήριξη στα Δ. Βαλκάνια για την αντιμετώπιση του covid-19

Μέχρι πότε θα έχει ισχύ

Η εντολή της επιχείρησης θα διαρκέσει αρχικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και θα εξεταστεί στενά από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ που θα ασκήσουν πολιτικό έλεγχο και στρατηγική καθοδήγηση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Παράλληλα με την έναρξη της επιχείρησης IRINI, η υφιστάμενη επιχείρηση EUNAVFOR MED στη Μεσόγειο, η SOPHIA, θα παύσει μόνιμα τις δραστηριότητές της.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου σχετικά με τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου 2020 δεσμεύθηκαν να τηρήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1970 (2011), 2292 (2016) και 2473 (2019).

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης στη Μεσόγειο, με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων πόρων στις 17 Φεβρουαρίου 2020.

Τι δήλωσε ο Μπορρέλ για την επιχείρηση «ΙRINI»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την τελική απόφαση του Συμβουλίου των Κρατών Μελών για την αεροναυτική επιχείρηση «ΙRINI» τόνισε ότι η Λιβύη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

«Πρόκειται για καλά νέα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που το κατέστησαν δυνατό, μέσα από έξι εβδομάδες έντονων, δύσκολων και σύνθετων διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η αποστολή με τα Κράτη Μέλη», ανέφερε.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι μόνο οι πολιτικές λύσεις και ο σεβασμός του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι η λύση για την κρίση της Λιβύης. Αλλά η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν υποστηριχθεί από δράση. Νομίζω ότι αυτή η επιχείρηση θα είναι απαραίτητη. Δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης, συμβάλλοντας σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», επεσήμανε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για την ανάθεση δυνάμεων, στην οποία τα Κράτη Μέλη θα υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν τα περιουσιακά στοιχεία στην επιχείρηση. 

Τέλος, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι μάχες στη Λιβύη αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία για να συμβάλουν στη συγκράτηση της πανδημίας του covid-19 από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top