ΕΕ: Οικονομική στήριξη στα Δ. Βαλκάνια για την αντιμετώπιση του covid-19

Θα διατεθούν 38 εκατομμύρια ευρώ

Κομισιόν

Συνολικά 38 εκατομμύρια ευρώ για άμεση στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και ανακατανομή 374 εκατομμυρίων για την κοινωνικο-οικονομική ανάκαμψη, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Κομισιόν: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων

Επιπλέον, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα υποστηρίξει την προμήθεια ιατρικών συσκευών και προσωπικού εξοπλισμού, όπως ανεμιστήρες, κιτ εργαστηρίου, μάσκες, γυαλιά, φορέματα και κοστούμια ασφαλείας για τις εν λόγω χώρες.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ θα βοηθήσει:

- την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των συστημάτων δημόσιας υγείας με έως και 4 εκατομμύρια ευρώ.

- τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με 7 εκατομμύρια ευρώ.

- το Μαυροβούνιο θα λάβει έως και 3 εκατομμύρια ευρώ.

- το Κοσσυφοπέδιο έως 5 εκατομμύρια ευρώ.

- έως και 15 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στη Σερβία, την πλέον πληγείσα χώρα μέχρι σήμερα.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο

Κονδύλια για κοινωνικο-οικονομική στήριξη

Επιπλέον, προκειμένου να συμβάλει στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η ΕΕ θα διοχετεύσει επίσης κονδύλια από το μέσο προ-ενταξιακής βοήθειας (IPA) για να βοηθήσει την ανάκαμψη των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Αυτό θα περιλαμβάνει τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, την αύξηση της κοινωνικής προστασίας, με ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Κομισιόν: Η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει με συντονισμό

Γι’ αυτό, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει έως και 46,7 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης της Αλβανίας, 73,5 εκατ. Ευρώ για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 50 εκατ. Ευρώ για το Μαυροβούνιο, ενώ η Βόρεια Μακεδονία θα επωφεληθεί από 62 εκατ. η Σερβία 78,4 εκατομμύρια και το Κοσσυφοπέδιο θα λάβει έως 63 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία, η Κομισιόν ανακατανέμει 140 εκατομμύρια ευρώ για τις πιο άμεσες ανάγκες στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία και θα αναπροσανατολίσει τη χρήση υφιστάμενων μέσων ύψους μέχρι 700 εκατομμυρίων ευρώ για να συμβάλει στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top