Κομισιόν: Η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει με συντονισμό

Την ανάγκη συντονισμένων δράσεων τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Κομισιόν

Την ανάγκη άρσης των περιοριστικών μέτρων, όπως την κοινωνική αποστασιοποίηση και την αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας, περιέγραψε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα «έσπασαν» για το κορωνοομόλογο – Τελεσίγραφο από Ιταλία κι Ισπανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες,  η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι εβδομάδες της κρίσης τις οποίες διανύουμε εντείνουν την ανάγκη συντονισμού των δράσεων, τόσο μεταξύ των Κρατών Μελών όσο και των θεσμικών οργανώσεων της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή τηλεδιάσκεψη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν τόσο σημαντικές. Συζητήσαμε με τα Κράτη Μέλη ότι χρειαζόμαστε μια ευφυή στρατηγική που ταυτόχρονα προστατεύει την υγεία των πολιτών μας και διατηρεί την οικονομία μας στην επιφάνεια και τα αγαθά και τους διασυνοριακούς εργαζόμενους σε κίνηση. Και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες υγείας με τα ιατρικά εργαλεία και τον εξοπλισμό που απαιτούνται, τα εργοστάσια με τα συστατικά για την κατασκευή αναπνευστήρων για παράδειγμα και τα σούπερ μάρκετ μας με τα αγαθά για να γεμίσουν τα ράφια τους», ξεκαθάρισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Κομισιόν: «Ας κάνουμε το σωστό, με μια μεγάλη καρδιά, όχι με 27 μικρές»

Επίσης, η Πρόεδρος επεσήμανε ότι πόσο κρίσιμο και επείγον είναι το ζήτημα του ιατρικού εξοπλισμού και τόνισε ότι η Κομισιόν δραστηριοποιείται σε πολλά μέτωπα, όπως: 

-    Οργάνωση των κοινών προμήθειών με τα Κράτη Μέλη, με τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της εβδομάδας να είναι πολλά υποσχόμενα

-    Υιοθέτηση νέων ευρωπαϊκών προτύπων που αφορά το ιατρικό υλικό, όπως την εναρμόνιση μεταξύ των 27, καθιστώντας τα σχετικά δωρεάν

-    Απλοποίηση των διαδικασιών, σημειώνοντας ότι «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός μπορεί να παραχθεί πιο εύκολα, γρήγορα και φτηνά».

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο

Οι συζητήσεις για την οικονομική ανταπόκριση στην κρίση

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν, επίσης, στην οικονομική ανταπόκριση στην κρίση. Η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες των Κρατών Μελών με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, όπως για παράδειγμα στην ενεργοποίηση της γενική ρήτρας διαφυγής στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την υιοθέτηση ενός Προσωρινού Πλαισίου Κρατικής Ενίσχυσης που είναι «τόσο ευέλικτο όσο ποτέ άλλοτε». 

«Μαζί, οι αποφάσεις αυτές δίνουν στα Κράτη Μέλη όλο το περιθώριο ελιγμών που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται αυτό το περιθώριο ελιγμών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, και των εργαζομένων με οικονομική υποστήριξη. Και κινητοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να κατευθύνουμε τις επενδύσεις στις πλέον επείγουσες ανάγκες, κυρίως χάρη στην Πρωτοβουλία για επενδύσεις με τον τίτλο “Coronavirus Response Investment”, και  είναι τώρα δυνατό να επενδύσουμε στην αγορά εργασίας, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή, για παράδειγμα, σε άλλες επιχειρήσεις που χρειάζονται υποστήριξη», ανέφερε.

Εγκρίθηκε η κοινή προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για την ΕΕ

Η πρωτοβουλία επένδυσης, το "Coronavirus Response Investment" εγκρίθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η ευέλικτη χρήση του προϋπολογισμού μπορεί να βοηθήσει σε πολλές προκλήσεις σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία ή η αλιεία.

Επίσης η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι ενώ βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος προϋπολογισμού επτά ετών, αυτή η κρίση δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε έναν προϋπολογισμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει πολύπλοκες κρίσεις όπως αυτή. 

«Αυτό απαιτεί έναν φιλόδοξο νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο οποίος θα στηρίξει την οικονομία της ΕΕ να ανακάμψει από τη μία πλευρά και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Τι συζητήθηκε για την άρση περιοριστικών μέτρων

Σε ότι αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Προέδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι μια τέτοια ανάκαμψη απαιτεί πρώτα μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική εξόδου. 

«Όλοι διαθέτουμε μέτρα περιορισμού, την κοινωνική αποστασιοποίηση, για να περιορίσουμε την εξάπλωση και να επιβραδύνουμε τον ιό. Τώρα, πρέπει να συντονίσουμε τις αποφάσεις μας όταν σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή θέλουμε να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό. Επειδή αλλιώς, θα υπονομεύσουμε την αποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων που πήραμε», τόνισε.

«Θα αναπτύξουμε μια τέτοια στρατηγική εξόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να βασίζεται σε ένα επιστημονικό πρωτόκολλο, το οποίο θα προτείνει πότε και πώς να άρουμε, για παράδειγμα, τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης. Θα εργαστούμε σε αυτό το πρωτόκολλο με επιστήμονες και εμπειρογνώμονες. Και θα εργαστούμε από κοινού, όπως μόλις εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ, σε μια στρατηγική ανάκαμψης. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία μας να ξαναρχίσει, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε υγιείς επιχειρήσεις και ότι πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μέχρι την στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει ξανά και οι παραγγελίες επανέρχονται», ανακοίνωσε η Πρόεδρος.

Η τηλεδιάσκεψη των G20

Αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη των G20 η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια κρίση που απαιτεί μια παγκόσμια αντίδραση. Ως εκ τούτου, πρότεινα η Κομισιόν να φιλοξενήσει μια εκδήλωση δωρητών στο διαδίκτυο. Μια online διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης εμβολίου κατά του COVID-19, με βάση τις πρωτοβουλίες, τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως για παράδειγμα το CEPI (Συμβούλιο Συνασπισμού για την Επιδημιολογική Ετοιμότητα) ή το Συμβούλιο Παγκόσμιας Παρακολούθησης της Ετοιμότητας. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά χρειαζόμαστε επίσης αλληλεγγύη ανά τον κόσμο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top