Τα «έσπασαν» για το κορωνοομόλογο – Τελεσίγραφο από Ιταλία κι Ισπανία

Αρνητικές Γερμανία και Ολλανδία στην έκδοσή του

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι «27» δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος σε σημεία «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη υπήρξε μακρά διαφωνία σχετικά με το εάν στο κοινό ανακοινωθέν θα γινόταν λόγος περί διαμοιρασμού των βαρών, ώστε να επέλθει η απαραίτητη οικονομική «ανάσα»

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Rai η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων, μετά την αρνητική στάση ορισμένων κρατών μελών ως προς την ανάγκη των ευρωομολόγων. 

Κυβέρνηση: Ακόμη πιο δύσκολος ο επαναπατρισμός από το εξωτερικό 

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, η κίνηση αυτή του Κόντε έγινε σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επίσης ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής. 

Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής: Δέσμευση να γίνουν τα πάντα κατά του κορωνοϊού

Στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δεν υπάρχει καμία αναφορά για την έκδοση ευρωομολόγων, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε στην προηγούμενη εκδοχή.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε έκκληση να προχωρήσει η έκδοση του κορωνοομολόγου, ωστόσο η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Βλέποντας αυτή τη στάση ο Ιταλός πρωθυπουργός, δε δίστασε να σηκώσει τους τόνους, δείχνοντας ως υπαίτιους για το ναυάγιο της συνόδου τη Γερμανία και την Ολλανδία. Η Ιταλία, ακόμη, έθεσε «βέτο» στην παρουσίαση του ESM ως λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της ΕΕ για κορωνοϊό ο Μητσοτάκης

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το... θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε. Η Ιταλία έχει παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά της, ως προς τα δημόσια οικονομικά της. Κλείσαμε το 2019 με αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ 1,6 αντί για 2,2, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι συνέπειες της περιόδου μετά τον κορωνοϊό, πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά από αύριο το πρωί», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ικανοποίηση Κόντε από παρεμβάσεις Μητσοτάκη, Μακρόν, Κόστα, Μπετέλ

Όπως αναφέρει η Corriere della Sera πηγές του ιταλικού πρωθυπουργικού γραφείου ανέφεραν πως υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις στη Σύνοδο από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιρλανό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ, τον Πορτογάλο, Αντόνιο Κόστα και τον Λουξεμβούριο, Ξαβιέ Μπετέλ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της  τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμμανουέλ Μακρόν και 7 ακόμη ηγέτες της ΕΕ επέμειναν στα όσα ανέφεραν σε επιστολή τους, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ και κάλεσαν την Ένωση να δημιουργήσει ομόλογα-corona για να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση.

Το προσχέδιο που απέρριψε η Ιταλία

Οι 27 χαιρετίζουν τις κινήσεις πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ζητούν από το Eurogroup να ολοκληρώσει το έργο του για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των κρατών μελών. Επιπλέον δεσμεύονται σε συντονισμό σε σχέση με τους συνοριακούς ελέγχους, τις κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού.

«Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση», τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, το προσχέδιο των συμπερασμάτων καταγράφει τα εξής: «αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης».

«Υποστηρίζουμε τις αποφασιστικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση των όρων χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν.

«Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση», τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Τα κράτη μέλη μας έχουν αναλάβει εκτεταμένες ενέργειες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο», τονίζουν.

«Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας στη σημερινή επιδημία COVID-19 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρουν.

«Η πρόταση της Κομισιόν για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντίδραση Coronavirus θα παράσχει 37 δισ. Ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το Ταμείο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τα κρούσματα COVID-19. Προσβλέπουμε στην ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Κομισιόν να αυξήσει περαιτέρω την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ», καταλήγουν οι 27.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top