Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής: Δέσμευση να γίνουν τα πάντα κατά του κορωνοϊού

Τι αναφέρουν οι 27 για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας

Ευρωπαϊκή Ένωση Βρυξέλλες

Τη δέσμευση των 27 Κρατών Μελών να πράξουν το παν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19 και την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, στους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία, περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερσαμάτων της Συνόδου  Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. 

Κορωνοϊός: Φοβούνται δεύτερο κύμα επιδημίας το καλοκαίρι
 

Οι 27 χαιρετίζουν τις κινήσεις πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ζητούν απο το eurogroup να ολοκληρώσει το έργο του για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των κρατών μελών. Επιπλεόν δεσμεύονται σε συντονισμό σε σχέση με τους συνοριακούς ελεγχους, τις κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της ΕΕ για κορωνοϊό ο Μητσοτάκης

"Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα  χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση", τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.


Αναλυτικά, στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των Συμπερασμάτων οι 27 τονίζουν ότι "η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε επίπεδο ΕΕ, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο" και δηλώνουν ότι "θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να προστατέψουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής μας".

Οι 27 δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν "το βάρος που θέτουν αυτά τα μέτρα σε όλους τους πολίτες μας και επαινέουν το αίσθημα ευθύνης τους".

"Εκφράζουμε τη βαθύτατη συμπάθειά μας στα θύματα της πανδημίας και των οικογενειών τους, ζαιρετίζουμε την αφοσίωση και τις ακούραστες προσπάθειες των επαγγελματιών του τομέα της υγείας στην πρώτη γραμμή και τη συμβολή εκείνων που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό", σημειώνουν.

"Θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και τους εξωτερικούς μας εταίρους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας", δηλώνουν  οι 27 και τονίζουν ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα πέντε σκέλη που καθορίστηκαν στις τηλεδιάσκεψές μας στις 10 και 17 Μαρτίου 2020 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης".

Όπως σημειώνεται στο ίδιο κείμενο "όλα τα κράτη μέλη έχουν λάβει, με βάση τις συμβουλές των εθνικών τους υγειονομικών αρχών, αποφασιστική δράση για τον περιορισμό και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Η προσπάθεια υποστηρίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής COVID-19. Θα απαιτηθούν περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω του μηχανισμού ολοκληρωμένης πολιτικής αντίδρασης της ΕΕ (IPCR), που ενεργοποιήθηκε από την κροατική Προεδρία".

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις καταγράφουν ότι "έχουμε ενισχύσει τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων εφαρμόζοντας έναν συντονισμένο προσωρινό περιορισμό μη ουσιαστικών ταξιδιών στην ΕΕ" και ανακοινώνουν ότι "θα αξιολογήσουμε την κατάσταση εν ευθέτω χρόνω και θα αποφασίσουμε αν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα αυτά".

Διευκρινίζεται ακόμα ότι "σε περίπτωση εισαγωγής προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, θα διασφαλίσουμε την ομαλή διαχείριση των συνόρων για τα άτομα και τα αγαθά και θα διατηρήσουμε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής της 16ης Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, για την εφαρμογή των πράσινων λωρίδων".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Θα αντιμετωπίσουμε επειγόντως, με τη συνδρομή της Επιτροπής, τα εναπομείναντα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες της ΕΕ που έχουν μπλοκαριστεί στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και στους διασυνοριακούς και εποχιακούς εργαζόμενους που πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν. Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια αγαθών και βασικών υπηρεσιών, είτε χερσαία, είτε θαλάσσια είτε αεροπορικώς. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κατάσταση πριν από την επόμενη τηλεδιάσκεψη", αναφέρουν οι 27.

Σε ότι αφορά την παραπληροφόρηση τόνιζουν ότι "θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την παραπληροφόρηση με μια διαφανή, έγκαιρη και πραγματική επικοινωνία σχετικά με το τι κάνουμε και έτσι ενισχύουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας. Η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα συμμετάσχουν πλήρως και θα υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με τις κοινές μας προσπάθειες προς το Συμβούλιο".

Οι 27 καλούν την Κομισιόν "να συνεχίσει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να συμβάλει στην εξασφάλιση επείγουσας και επαρκούς παροχής ιατρικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία είναι η πλέον έντονη προτεραιότητα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται στενά στο θέμα αυτό και να παρέχουν στην Κομισιόν έγκαιρα και αξιόπιστα δεδομένα".

"Η Κομισιόν θα παράσχει, σε συνεργασία με τον κλάδο, μια επισκόπηση των αποθεμάτων, της παραγωγής και των εισαγωγών και θα αναλάβει δράση για τη βελτίωση της κατάστασης. Θα συνεχίσει ενεργά τις κοινές πρωτοβουλίες προμηθειών για εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ανεμιστήρες και προμήθειες δοκιμών. Ζητούμε από την Κομισιόν να διερευνήσει τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών από την άποψη αυτή. Η Κομισιόν θα αυξήσει, κατά περίπτωση, τον αρχικό προϋπολογισμό για την αποθεματοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής θεραπείας, των εμβολίων και της θεραπευτικής αγωγής", αποφάσιαν οι 27

"Η έκδοση της απόφασης σχετικά με την άδεια εξαγωγής ατομικού εξοπλισμού προστασίας πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη και αποτελεσματική άρση όλων των μορφών εσωτερικών απαγορεύσεων ή περιορισμών", αναφέρουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top