Κι ενώ σχεδόν όλος ο κόσμος βρίσκεται σε καραντίνα και το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» είναι στα στόματα όλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όλοι αναρωτιούνται πότε θα τελειώσουν όλα αυτά.
Κρήτη: Πώς νικήθηκε από τον κορωνοϊό ο 42χρονος Γερμανός ακαδημαϊκός
Σύμφωνα με το livescience.com η διαδικασία της πλήρους επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση όπως την γνωρίζαμε, μπορεί να πάρει μήνες. Το πόσοι θα είναι αυτοί οι μήνες, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η επιστημονική κοινότητα θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν θα κατασταλεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω ζέστης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι επιστήμονες δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα εκφράζουν φόβους για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Τι θα γίνει στη μετά κορωνοϊoύ εποχή; Τίποτα δε θα είναι το ίδιο
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών, ο ιός δε θα γίνει λιγότερο επικίνδυνος σε ζεστές και υγρές καιρικές συνθήκες, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες να απαλλαγούμε από αυτόν το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το Κέντρο, βασιζόμενο σε στοιχεία από την Κίνα όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός και υπήρξε ανθεκτικός σε μέρη με τροπικό κλίμα όπως η Σιγκαπούρη, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη πως ο ιός θα επιδείξει χειμερινή εποχικότητα, όπως συμβαίνει με άλλους κορωνοϊούς στο βόρειο ημισφαίριο». Παράλληλα, τονίζει τη σημασία του social distancing, της απομόνωσης των μολυσμένων ατόμων και το κλείσιμο των σχολείων.
Κορωνοϊός: Έτσι ξέφυγε η κατάσταση στην Ισπανία μέσα σε 18 μέρες
Σύμφωνα με το Reuters, το Κέντρο παρέθεσε στοιχεία κατά τα οποία ο ιός επιβιώνει στον αέρα έως 3 ώρες, έως και 4 ώρες σε επιφάνειες από χαλκό, μέχρι 24 ώρες σε επιφάνειες από χαρτόνι και έως 2-3 ημέρες σε επιφάνειες από χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα, αν και με μειωμένη ισχύ.
Δεν πρέπει να αρθούν τα μέτρα γρήγορα
Αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι της νόσου Covid-19, την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός SRAS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Lancet Public Health», εκτιμούν ότι αν η πόλη Ουχάν διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).
Ένας μήνας με τον κορωνοϊό: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των κρουσμάτων
Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.
Δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα από τον κορωνοϊό: Μπορεί να γίνει εποχική ασθένεια
Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα.
«Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.