Κορωνοϊός: Έτσι ξέφυγε η κατάσταση στην Ισπανία μέσα σε 18 μέρες

Τα τραγικά λάθη που έγιναν και υπήρξε διασπορά του ιού

Τραγικά λάθη που οδήγησαν σε μια εφιαλτική κατάσταση στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό ξεπέρασε και αυτόν την Κίνας, καταγράφει σε δημοσίευμά του ο Guardian. 

Στο έλεος του κορωνοϊού η Ισπανία - 2.000 νέα κρούσματα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Σάββατο 7 Μαρτίου, 24 ώρες πριν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσουν στην Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του Vox φτάσουν στη Μαδρίτη για την εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος, οι Aρχές στη βόρεια περιοχή της Λα Ριόχα λάμβαναν κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

Εκείνο το Σαββατοκύριακο η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 430 κρούσματα του κορωνοϊού. Και επειδή 60 από αυτά προέρχονταν από κηδεία στη Χώρα των Βάσκων, η περιφερειακή κυβέρνηση της Λα Ριόχα έδωσε εντολή για καραντίνα ολόκληρων τμημάτων μιας γειτονιάς στη μικρή πόλη Χάρο.

Θετική στον κορωνοϊό η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού

Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, δηλαδή χθες, η Ισπανία επιβεβαίωσε 47.610 κρούσματα και 3.434 νεκρούς, περισσότερους από όσους έχει η Κίνα.

Το 14% των θυμάτων είναι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για έλλειψη βασικού εξοπλισμού προστασίας. Η κατάσταση είναι δραματική. Ένα παγοδρόμιο στη Μαδρίτη έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο, ενώ σε ένα γηροκομείο βρέθηκαν νεκροί πάνω στα κρεβάτια τους δεκάδες ηλικιωμένοι. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, τις 18 αυτές μέρες για κάποιους η ζωή συνεχιζόταν κανονικά, καθώς τα πάρκα άρχισαν να γεμίζουν πάλι κόσμο, τα μπαρ και οι καφετέριες άνοιγαν και πάλι, ενώ αρκετοί έκαναν πικ νικ στα άλση. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα

Ακόμα κι όταν το Χάρο τέθηκε σε καραντίνα, ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για έκτακτες ανάγκες υγείας δεν ανακοίνωσε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά έλεγε πως ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από κορωνοϊό και αν θα πρέπει ή όχι να συμμετάσχει στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και οι μαζικές συναθροίσεις, σε γήπεδα και αλλού. Τρεις υπουργοί της Ισπανίας, που όλοι πήγαν σε διαδηλώσεις εκείνη την Κυριακή, έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό, όπως και η Begoña Gómez, σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και ο αρχηγός του Vox και ο γενικός γραμματέας.

Ισπανία: Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν αυτούς της Κίνας!

Η ανησυχία ξεκίνησε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου, όταν, με 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, όπως και τα μουσεία.

Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές σύντομα. Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε εντολή περίπου 70.000 άνθρωποι σε τέσσερις δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Ο κόσμος άρχισε να κάνει αγορές πανικού, να αγοράζει χαρτί υγείας και να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Οι δρόμοι στη Μαδρίτη άδειασαν.

Στη συνέχεια, και μία εβδομάδα μετά την καραντίνα στην πόλη Χάρο, το αναπόφευκτο τελικά συνέβη: Ο Σάντσεθ διέταξε την επιβολή καραντίνας σε ολόκληρη την Ισπανία για δύο εβδομάδες.

Θετικός στον κορωνοϊό ο πρίγκιπας Κάρολος!

Όπως τονίζει ο Guardian για πολλούς η καραντίνα ήρθε πολύ αργά. Η εβδομάδα που διανύουμε αποδεικνύεται η πιο τραγική στην Ισπανία. Ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι επιστρατεύτηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας με την απολύμανση κατοικιών που είχαν βρεθεί ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί στα κρεβάτια τους.

Μεταξύ των ατελείωτων ωρών της κατ' οίκον εκπαίδευσης, των μεγάλων τηλεφωνικών συζητήσεων και της ατελείωτης μαγειρικής, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι ακριβώς συνέβη. 

Ισπανία: Τεστ με μαύρη μπογιά για σωστό πλύσιμο των χεριών

Οι γιατροί όμως ξέρουν πολύ καλά τι συνέβη. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έπεσε από τον ουρανό, λένε -κοιτάξτε την Κίνα, τη Νότια Κορέα και, πολύ πιο κοντά, την Ιταλία. Στη συνέχεια, κοιτάξτε πίσω στην Ισπανία και θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2008 και των συνεπαγόμενων περικοπών.

Κάθε βράδυ στις 8 μ.μ., οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις βεράντες και τα μπαλκόνια τους για να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Για μερικά λεπτά, ενώ τα χειροκροτήματα ακούγονται από κάθε μπαλκόνι, ο φόβος ξεχνιέται, η ευγνωμοσύνη και η αλληλεγγύη είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα.

Αλλά όταν το τελετουργικό ολοκληρώνεται, η φωνή που ζητά απαντήσεις είναι εξίσου δυνατή και επίμονη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top