Κομισιόν: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπός της Α. Γιάνες

Σημαία ΕΕ Ακρόπολη


Διευκρινίσεις για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στον Έβρο και τις μεταναστευτικές πιέσεις, έδωσε σήμερα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιάνες.

Επιστολή Μητσοτάκη σε Μέρκελ-Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

"Η κατανόησή μας είναι ότι πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στην Τουρκική πλευρά των Ελληνοτουρκικών συνόρων έχουν εγκαταλείψει αυτήν την περιοχή, παραμένοντας στην Τουρκία", ανέφερε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος.

"Όπως επαναλαμβάνεται στην κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζει έντονα τις προσπάθειες της Ελλάδας να διαχειριστεί την εξαιρετική κατάσταση", υπενθυμίζει. 

Δένδιας σε FT: Να τελειώσει η διπλωματία του εκβιασμού από Τουρκία

"Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις μας για αλληλεγγύη όπως αποδεικνύει το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που προτείνουμε την περασμένη εβδομάδα", σημειώνει ο Άνταλμπερτ Γιάνες.

"Τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει φυσικά να εξακολουθήσουν να γίνονται σεβαστά. Οποιεσδήποτε καταγγελίες παραβιάσεων πρέπει να διερευνηθούν από τις ελληνικές αρχές. Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εντοπίσουμε κατάλληλες λύσεις στην παρούσα κατάσταση, σε πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και το νομικό πλαίσιο της ΕΕ", αναφέρει.

Διευκρινίζει δε ότι "η Επίτροπος Johansson συζήτησε τη νομοθετική πράξη για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα με τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτό το μήνα". 

"Η κατανόησή μας είναι ότι ο νόμος θα λήξει την 1η Απριλίου και δεν γνωρίζουμε καμία απόφαση των ελληνικών αρχών να τον παρατείνει", σημειώνει ο Εκπρόσωπος. "Όσον αφορά την επιστολή (της κυβέρνησης), φυσικά θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό", αναφέρει. 

"Εν τω μεταξύ, παραμένουμε στην άποψη ότι η κατάσταση στα νησιά πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να τους βοηθήσουμε στη διαχείριση της κατάστασης. Πρόκειται για μέτρα έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη απειλών κατά της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση της κατάστασης των πλέον ευάλωτων, μεταξύ άλλων με τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μέτρων που εφαρμόζονται ήδη", καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top