Επιστολή Μητσοτάκη σε Μέρκελ-Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

Ζητά να κλείσει η στρόφιγγα των χρημάτων στην Τουρκία όσο εκβιάζει  

Κυριάκος Μητσοτάκης Εμανουέλ Μακρόν

Επιστολή για τις αμείωτες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και τις ελληνικές θέσεις έστειλε  στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός της χώρας μας  Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 16 Μαρτιου, μία ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως επίσης ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ  Ταγίπ  Ερντογάν. 

Με... τηλεδιάσκεψη συζήτησαν οι ηγέτες τις εξελίξεις του μεταναστευτικού

Την αποστολή της επιστολής αποκάλυψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στις θέσεις της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και διατυπώνει προτάσεις για την ενίσχυση της Frontex, το κλείσιμο της στρόφιγγας των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, όσο στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Δένδιας: Αλληλλεγγύη για κορωνοϊό και εκβιασμούς Τουρκίας από τους ΥΠΕΞ ΕΕ

 «Η αναλυτική επιστολή περιέγραφε το τι γίνεται στα σύνορά μας – που είναι και ευρωπαϊκά – με τους εκβιασμούς της Τουρκίας που επιχειρεί να στείλει μαζικά μετανάστες. Περιελάμβανε και την διάσταση της παραβίασης βασικών διατάξεων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου με την χρήση ανθρώπων για την επίτευξη αλλότριων σκοπών» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ίδια επιστολή περιλαμβάνει τις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τρεις τομείς. Την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex. Τον μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε στην περίπτωση της Τουρκίας να είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ροή μεταναστών προς την Ελλάδα, δηλαδή όσο περισσότερους στέλνουν τόσο να μειώνονται τα χρήματα. Και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο ώστε να επιστρέφονται και όσοι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Ουσιαστικά η επιστολή περιλαμβάνει τις θέσεις της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top