ΝΑΤΟ: «Οι Αμερικάνοι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στο Ιράκ»

«Είμαστε σε διαβουλέυσεις με τις Ιρακινές αρχές»

Κει Μπειλι/ Φωτογραφία: APimages

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το αίτημα για ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι μετά τη δολοφονία του Iρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το σχετικό αίτημα θα καταθέσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Μαρκ Έσπερ, όμως δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ, στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αίτημα θα τεθεί υπό εξέταση σε υπουργικό επίπεδο στη Συμμαχία.

NATO: «Σταματήστε τις επιθέσεις κατά των αμάχων στην Ιντλίμπ»

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να κάνει πολλά περισσότερα στο πλαίσιο του επιμερισμού των βαρών. Οι σύμμαχοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την κοινή άμυνά μας και για τον επιμερισμό των κινδύνων», επέμεινε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι.

«Εάν αναλάβουν ένα τμήμα του βάρους των εργασιών της διεθνούς Συμμαχίας, ιδίως αυτό της εκπαίδευσης, πιστεύω πως θα ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητεί ο πρόεδρος Τραμπ», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις την ώρα ακριβώς που θα τις λάβει, καθώς πρόκειται ακόμα για πρόωρες συζητήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπενθύμισε πως ο οργανισμός αριθμεί δυνάμεις στο Ιράκ που έχουν αναλάβει την εκγύμναση των ιρακινών δυνάμεων. «Η αποστολή που αριθμεί 500 οπλίτες έχει ανακληθεί, όμως είμαστε σε διαβουλεύσεις με τις ιρακινές αρχές», υπογράμμισε.

Β. Μακεδονία: Κοντά στο καλοκαίρι αναμένεται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

«Βρισκόμαστε στο Ιράκ κατόπιν πρόσκλησης από τις ιρακινές αρχές και θα παραμείνουμε στο Ιράκ κατόπιν προσκλήσεως. Ευελπιστούμε να αναλάβουμε ξανά τις αποστολές εκγύμνασης το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας.

Όπως ανακοίνωσε πηγή της Συμμαχίας, η ισπανική μονάδα που βρίσκεται υπό τις διαταγές της αμερικανικής διοίκησης και ενισχύει την αποστολή του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να αναλάβει ένα τμήμα της αποστολής της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων. Όμως, η σύσταση των ιρακινών δυνάμεων θα εναπόκειται πάντοτε αποκλειστικά στις ευθύνες των αμερικανικών δυνάμεων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top