NATO: «Σταματήστε τις επιθέσεις κατά των αμάχων στην Ιντλίμπ»

«Στη μαύρη λίστα της ΕΕ η Τουρκία»

Στρατιώτες στη Συρία

Nέα έκκληση στο καθεστώς Άσαντ να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων στην πόλη Ιντλίμπ, αλλά και να δεσμευθεί στη διπλωματική προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στη Συρία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.

 

Η Συρία παραλίγο να καταρρίψει αεροσκάφος με 172 επιβαίνοντες

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο το θέμα θα τεθεί στο επίπεδο των Υπουργών, ο Γενικός Γραμματέας απάντησε, ότι η κατάσταση στη Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και το ζήτημα της Ιντλίμπ  αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε τη Ρωσία και τον Άσαντ να σταματήσουν τις επιθέσεις και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Συρία: Βομβαρδίστηκαν εργοστάσια φυσικού αερίου στη Χομς

Συζητήσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας και την επιχείρηση στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ «τις επόμενες δύο ημέρες, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων της Συμμαχίας μας, συμπεριλαμβανομένου του τι θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, την υποστήριξή μας προς το Αφγανιστάν και την πρόκληση που θέτουν τα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας».

Ελλάδα - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Τουρκία: Για να λάβεις στήριξη πρέπει και να δώσεις

Συζητήσεις για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανέφερε ότι η βία και η αστάθεια στη νότια γειτονιά έχουν προκαλέσει πόνο στην περιοχή, οδηγώντας στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών και τροφοδότησε επίσης την απειλή της τρομοκρατίας. 
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή και έχτισαν στενές συνεργασίες. Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός, το ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον αγώνα κατά του ISIS. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απελευθερωθεί από την καταπίεση. Και το ISIS δεν ελέγχει πλέον κανένα έδαφος», σημείωσε.

Το ΝΑΤΟ αναστέλλει την εκπαιδευτική αποστολή στο Ιρακ

Συντονισμός του ΝΑΤΟ με τον παγκόσμιο ιστό

«Οι σύμμαχοι θα συζητήσουν, επίσης, αύριο πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να συντονιστεί ακόμη περισσότερο με τον παγκόσμιο συνασπισμό. Και θα εξετάσει τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ασφάλειας. Η κατάρτιση των τοπικών δυνάμεων είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και το ΝΑΤΟ έχει δοκιμάσει δομές και διαδικασίες που προσφέρουν προστιθέμενη αξία. Αυτά εξασφαλίζουν πολιτική διαβούλευση, διαφάνεια και εποπτεία», τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Τέλος ανακοίνωσε ότι «οι υπουργοί Άμυνας θα συναντηθούν επίσης με τον Ουκρανό ομόλογό τους για να εξετάσουν τις μεταρρυθμίσεις της χώρας και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και θα έχουμε επίσης μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΝΑΤΟ / ΕΕ με τους εταίρους μας Φινλανδία και Σουηδία». 

Με καθυστέρηση η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν λόγω... Τραμπ

Le Soir: Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ ενδέχεται να μπει η Τουρκία

Η άρνηση της Άγκυρας να ανταλλάξει φορολογικά δεδομένα με το Βέλγιο και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να οδηγήσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου (ECOFIN) να αποφασίσει την ένταξη της Τουρκίας στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τις μη συνεργαζόμενες φορολογικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Le Soir”.

«Εάν υπάρξει απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στη «μαύρη λίστα», δεν θα πληγεί μόνο η εικόνα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  για παράδειγμα, δε θα νομιμοποιείται πλέον να χρηματοδοτεί νομικά πρόσωπα σε χώρες αυτής της κατηγορίας.

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Οι κόντρες μεταξύ των χωρών

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Soir", η Άγκυρα πρόσφατα απέστειλε στον ΟΟΣΑ τον κατάλογο των χωρών, με τις οποίες εγκαθίδρυσε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επί τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου κάθε χώρα να είναι σε θέση να γνωρίζει τι καταθέσεις έχουν οι φορολογούμενοί της στο εξωτερικό.

Η Τουρκία άφησε εκτός καταλόγου τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ ο αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί έκπληξη, αφού δε την αναγνωρίζει

Σε σχέση με την ίδια τη λίστα και την αξιολόγηση της Τουρκίας «είχε διαπιστωθεί θέμα σε επίπεδο διαφάνειας, αλλά από τη στιγμή που η χώρα δεσμεύτηκε να διορθώσει το πρόβλημα, γλίτωσε από τη μαύρη λίστα και μπήκε στη γκρίζα λίστα χωρών υπό προθεσμία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top