Με καθυστέρηση η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν λόγω... Τραμπ

Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο

Σε εποχή κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας και τα τετελεσμένα, που θεωρεί ότι μπορεί να επιφέρει με ανυπόστατα μνημόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σε λίγο στο Λονδίνο με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Συνάντηση… κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Οι κόντρες μεταξύ των χωρών

Κόντρα Μακρόν - Τραμπ: «Προκλητικό το σχόλιο Μακρόν για το ΝΑΤΟ»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας και φαίνεται αποφασισμένος να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των διαρκών προκλήσεων και τους κινδύνους που εγκυμονεί. 

Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 16.30, στο ξενοδοχείο «The Grove» στο Γουότφορντ, αλλά θα ξεκινήσει τελικά με καθυστέρηση λόγω της "εμπλοκής" που παρουσιάσθηκε στις εργασίες της Συνόδου μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ (ο οποίος προηγουμένως συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο) και του πρωθυπουργού του Καναδά Τριντό,  η οποία οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο στην ακύρωση της συνέντευξης Τύπου. 

Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, κατόπιν ελληνικής επιμονής,  στο τραπέζι θα καθίσουν οι δύο πρωθυπουργοί μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, αντίστοιχα.

«Επίπληξη» στον Ερντογάν και από άλλες χώρες

Τόσο ο Γενς Στέλτενμμπεργκ όσο και ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον ανέπτυξαν στις δηλώσεις τους την βασική αρχή που διέπει τη Συμμαχία, η οποία συνοψίζεται στη φράση του Βρετανού πρωθυπουργού «Όλοι για έναν και ένας για όλους».

Και η Ρωσία καλεί την Τουρκία να επιδείξει πολιτική σύνεση και να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο, ως σύνολο.

Νέες προκλήσεις με NAVTEX νότια της Κρήτης

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, η Τουρκία προκαλεί νέο επεισόδιο στη θάλασσα της Μεσογείου.

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις σχεδιάζονται για αύριο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στην λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, όπως προβλέπει το περιβόητο Μνημόνιο Τουρκίας - κυβέρνησης Τρίπολης. 

Η Ελλάδα είχε εκδόσει αντι- NAVTEX και ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε και νέα για το ίδιο σημείο, λέγοντας ότι είναι παράνομος ο ελληνικός σταθμός που ακύρωνε την τουρκική NAVTEX. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top