Συνάντηση… κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Τι θα συζητήσουν στο Λονδίνο οι δύο ηγέτες

Τα βλέμματα όλων θα είναι σήμερα στραμμένα στο Λονδίνο, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν ίσως την κρισιμότερη συνάντηση της τελευταίας εικοσαετίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο μετά από τις επιθετικές, όπως τις χαρακτήρισε η ελληνική πλευρά, ενέργειες της Άγκυρας, οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να βρουν έναν κοινό τόπο για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, που βρίσκονται στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, μέχρι την τελευταία στιγμή «ζύγιζαν» τα έως τώρα δεδομένα και είχαν συνεχείς συναντήσεις για την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης με τον Τούρκο πρόεδρο.

Μητσοτάκης: Θα μιλήσω με ανοικτά χαρτιά στον Ερντογάν

Αρχικά, η ελληνική πλευρά ήθελε να γίνει μια σύντομη επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου, όμως η Άγκυρα ζήτησε επίσημη συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών κι έτσι χθες έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα της τουρκική πλευράς. 

Στις 16:30 το κρίσιμο ραντεβού

Στις 16:30 στο ξενοδοχείο The Grove, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθίσει απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν για να ξεκινήσουν οι κρίσιμες συζητήσεις. Μαζί του θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. 

Η Τουρκία πανηγυρίζει για τη Λιβύη: «Χαλάσαμε το παιχνίδι στη Μεσόγειο»

Στο τραπέζι θα πέσουν φυσικά οι διαρκείς τουρκικές προκλήσεις και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως θέσει το θέμα «με ανοιχτά χαρτιά» και κατόπιν η χώρα μας θα επανεξετάσει τη στάση της και την πολιτική της απέναντι στους γείτονές μας. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του έχει αποδειχθεί εξαιρετικά απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την εξέλιξη της σημερινής συνάντησης. 

Για την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο μίλησε για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης

Πάντως από ελληνικής πλευράς κρίνεται πιο σωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει τετ α τετ τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. 

Παιχνίδι για γερά νεύρα από τον Ερντογάν σε Αιγαίο και Κύπρο

Πεποίθησή του μάλιστα είναι πως η επικοινωνία με την Άγκυρα πρέπει να διατηρηθεί, καθώς μέσα από τον διάλογο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων. 

Σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Η εξέλιξη της σημερινής συνάντησης θα κρίνει και αν θα συγκλιθεί ή όχι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. 

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, αν δηλαδή διαπιστωθεί πως η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης, ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων. 

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όπου και θα αποφασιστεί η μελλοντική στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top