Μητσοτάκης: Θα μιλήσω με ανοικτά χαρτιά στον Ερντογάν

Συνάντηση αύριο με τον Τούρκο στο Λονδίνο

Το βίντεο είναι από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για το Λονδίνο, όπου θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη, στις 14.30.

«Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε», είπε.

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Καστελόριζο: Πάλι στη λάθος πλευρά του Δικαίου

Τσίπρας: «Ανυπόστατη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ, λέγοντας πως «ισχύει», ενώ πρόσθεσε: ««Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της, αλλά μπορεί η Λιβύη να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα, πριν το κάνουν οι Έλληνες». Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία που υπέγραψαν με την Λιβύη θα πάει στην τουρκική εθνοσυνέλευση και θα περάσει με συντριπτική πλειοψηφία. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα, η Αίγυπτος και από την άλλη πλευρά η Κύπρος, δεν μπορούν ποτέ να επηρεάσουν το βήμα που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη

Μητσοτάκης: Θα μιλήσω με ανοικτά χαρτιά με τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να πάρει θέση.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

Όπως υπογραμμίζουν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας. 

Επίσης, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Μαραθώνιος διπλωματικών κινήσεων από κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο διπλωματικών κινήσεων για να αναδείξει την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ΝΑΤΟ να πάρει μια ξεκάθαρη θέση εναντίον της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει με τη στάση της το διεθνές δίκαιο.

Οι διμερείς επαφές, που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο, θα είναι αρκετές. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχουν ήδη «κλειδώσει» τα ραντεβού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οριστικά στις 7 Ιανουαρίου ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τα θέματα της ανατολικής μεσογείου περιλαμβάνονται εξάλλου στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, την οποία αναγνώρισε επισήμως χθες ο Λευκός Οίκος.

Στους Financial Times o Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επισκεφθεί στις 15.30 ώρα Ελλάδας τα κεντρικά γραφεία των Financial Times (FT) και θα έχει συνάντηση με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας (editorial board meeting).

Απαντώντας σε ερωτήσεις των FT την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και την Λιβύη, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι «η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες», τονίζοντας παράλληλα το ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα σταθερότητας για τη διαφύλαξη της ειρήνης στο μεταπολεμικό κόσμο.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ευρωπαϊκή οδός πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν πρόκειται όμως για μια αυτόματη διαδικασία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top