Φονικός κοροναϊός: Στους 26 οι νεκροί – 32 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα

Στο… «κόκκινο» η κατάσταση συναγερμού σε ολόκληρη την Ασία

Στους 26 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, ενώ σύμφωνα με τον νεότερο αυτό απολογισμό τα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 830. 

ΠΟΥ για κοροναϊό: Νωρίς για να τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διεθνώς

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας, η οποία ξέσπασε στο τέλος του 2019 στην πόλη Ουχάν. 

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

Τα λεωφορεία σταμάτησαν να κυκλοφορούν στις πόλεις Chibi, Xiantao, Zhijiang, Qianjiang, Xianning, Huangshi και Enshi. Στην Zhijiang, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο έχουν κλείσει με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τα πρατήρια βενζίνης και τα φαρμακεία, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο Guardian. Στην Enshi μπήκε λουκέτο και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, ενώ συνολικά περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα. 

Μέχρι στιγμής πάντως κρούσματα της επιδημίας έχουν εντοπιστεί και σε άλλες κινεζικές πόλεις, περιλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης, αλλά και εκτός συνόρων, στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. 

Τα μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η Κίνα είναι τα εξής:

  • Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.
  • Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».
  • Οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Το Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
  • Οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δε θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.
  • Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Φόβοι για δεύτερο πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

Συναγερμός σήμανε χθες στην κομητεία Μπράζος του Τέξας, καθώς οι αρχές εντόπισαν ένα ακόμα πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό. Πρόκειται για ασθενή, τον οποίο δεν κατονόμασαν, που φοιτά στο πανεπιστήμιο A&M του Τέξας. 

Νέος κοροναϊός: Και τρίτη κινεζική πόλη σε καραντίνα

Ο συγκεκριμένος φοιτητής, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν και επιστρέφοντας παρουσίασε ελαφριά συμπτώματα του κοροναϊού. 

Συγκεκριμένα ο νεαρός, που είναι μεταξύ 20 – 30 ετών, απευθύνθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της κομητείας Μπράζος, με βήχα και συμφόρηση.

Νέος κοροναϊός: 17 οι νεκροί - Σε επιφυλακή τα αεροδρόμια

Σύμφωνα με τον Δρ. Έρικ Ουίλκ πάει καλά, παραμένει ωστόσο σε απομόνωση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά αύριο, Σάββατο. 

Άλλος ένας άνθρωπος, περίπου 30 ετών, ο οποίος είχε διαμείνει στην Ουχάν, νοσηλεύεται στο Έβερετ, όχι μακριά από το Σιάτλ, όπου έφτασε στις 15 Ιανουαρίου. Ήρθε ο ίδιος σε επαφή με τις αρχές, μόλις εμφάνισε συμπτώματα στις 19 Ιανουαρίου.

Ιταλία: Ύποπτο κρούσμα στο Μπάρι

Ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού κατεγράφη στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια τραγουδίστρια της Λυρικής, η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης.

Σήμερα, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας σαραντάρης, κάτοικος της Ουχάν,. 

«Εμφάνισε πυρετό τη 14η Ιανουαρίου, επισκέφθηκε γιατρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκείνο το στάδιο δεν εμφάνιζε καμιά ένδειξη πνευμονίας», διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο άνδρας αφίχθη στην Ιαπωνία τη 19η Ιανουαρίου, είδε γιατρό την επομένη, χωρίς και πάλι να διαγνωστεί πνευμονία. Αυτό συνέβη την 22η και σύμφωνα με την ίδια πηγή νοσηλεύεται στο Τόκιο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως πράγματι προσβλήθηκε βγήκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Ουχάν, αρχική εστία της μόλυνσης, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Όπως είπε ο ίδιος στους γιατρούς φορούσε συνεχώς μάσκα.

Τα πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα. Ήταν ένας τριαντάρης Ιάπωνας που είχε επισκεφθεί την Ουχάν. Πήρε εξιτήριο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες.

Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top