Νέος κοροναϊός: Και τρίτη κινεζική πόλη σε καραντίνα

Δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον ιό στο Βιετνάμ

Τρεις είναι οι πόλεις της Κίνας που έχουν μπει σε καραντίνα για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κινεζικά ΜΜΕ, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και στην πόλη Τσίμπι θα διακοπεί η λειτουργία των συγκοινωνιών, ενώ θα ματαιωθούν όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την κινεζική Πρωτοχρονιά. Tα ξενοδοχεία θα ελέγχουν σε καθημερινή βάση τους πελάτες τους αν έχουν πυρετό και θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων. Μάλιστα, όποιος δεν ακολουθεί πιστά τις εντολές θα συλλαμβάνεται.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα

Νωρίτερα οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι τέθηκε σε καραντίνα και η κινεζική πόλη, Χουανγκάνγκ, η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτζέ στην κεντρική Κίνα. 

Νέος κοροναϊός: 17 οι νεκροί - Σε επιφυλακή τα αεροδρόμια

Η πόλη έχει έξι εκατομμύρια κατοίκους και βρίσκεται μόλις 100 χλμ. νοτιοανατολικά της Ουχάν, η οποία έχει επίσης τεθεί σε καραντίνα, αφού από εκεί ξεκίνησε η εκδήλωση της επιδημίας. 

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό - Δρακόντεια τα μέτρα σε αεροδρόμια

Οι κάτοικοι καλούνται να μη βγαίνουν από την πόλη αν δε συντρέχουν ειδικοί λόγοι. 

Δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό στο Βιετνάμ 

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε «καλή κατάσταση».

Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ο νέος ιός πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα από την επιδημία 

Τα κρούσματα από την επιδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός έχουν πλέον ξεπεράσει τα 600 και σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό οι νεκροί είναι 17 ενώ 617 έχουν προσβληθεί. 

Σε καραντίνα η Ουχάν

Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε την αναστολή όλων των δρομολογίων των λεωφορεί8ων και των φεριμπότ προς την πόλη Ουχάν, ενώ όσα βρίσκονται καθοδόν θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο αναχώρησής τους αμέσως. 

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κοροναϊό: Δεν καλύπτει το εμβόλιο της γρίπης

Επίσης, το υπουργείο ζητά από τα λεωφορεία που περνούν από την πόλη, να αλλάξουν την πορεία τους για να την αποφύγουν, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι επιβάτες δεν πρέπει να αποβιβάζονται στην Ουχάν για κανέναν λόγο. 

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό:Εννέα νεκροί, πάνω από 400 κρούσματα

Από τις 10:00 το πρωί επίσης (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδος) κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν αναχωρεί και δε φτάνει στην Ουχάν. 

Όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία. 

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας ενημερώνουν τους πολίτες πως η μάσκα θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από τον κοροναϊό και θα πρέπει να τις φορούν όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. 

Ήδη από το πρωί σχηματίζονται ουρές μπροστά από βενζινάδικα, πολλά από τα οποία είχαν ξεμείνει από καύσιμα.  Οι κάτοικοι της Ουχάν σπεύδουν να αγοράσουν προμήθειες, με τα ράφια σε αρκετά σούπερ μάρκετ να έχουν αδειάσει.  Αρκετοί είναι, μάλιστα, οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για τη ραγδαία αύξηση στις τιμές λαχανικών και άλλων τροφίμων. 

Συντονίζονται οι ευρωπαϊκές αρχές για τον κοροναϊό - Γαλλία και Ιταλία έχουν απευθείας πτήσεις προς την Ουχάν

Σε επαγρύπνηση και συντονισμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο σε σχέση με την εμφάνιση του επικίνδυνου κοροναϊού από την Κίνα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου. Το Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αύξησε μάλιστα το επίπεδο κινδύνου εισόδου του ιού στην ΕΕ από «μικρό» σε «μέτριο». Ο λόγος για τον οποίο αυξήθηκε η εκτίμηση ρίσκου, είναι πως οι κινεζικές αρχές πιστοποίησαν πως ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Ο ΠΟΥ θα συνέλθει εκ νέου σήμερα και «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Η Επίτροπος Κυριακίδου μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σήμερα το πρωί, αλλά και με τους Υπουργούς Υγείας της Γαλλίας και της Ιταλίας» ανακοίνωσε ο ίδιος Εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέισμακερ, εξηγώντας ότι οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες στην ΕΕ που έχουν απευθείας πτήσεις προς την κινεζική πόλη Ουχάν.

Σε επαγρύπνηση οι Ευρωπαϊκές αρχές - Το επίπεδο κινδύνου αυξήθηκε στο επίπεδο «μέτριο»

Σε επαγρύπνηση και συντονισμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, σε σχέση με την εμφάνιση του επικίνδυνου κοροναϊού από την Κίνα. Το Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αύξησε μάλιστα το επίπεδο κινδύνου εισόδου του ιού στην Ε.Ε. από «μικρό» σε «μέτριο».

«Η Επίτροπος Κυριακίδου μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σήμερα το πρωί, αλλά και με τους Υπουργούς Υγείας της Γαλλίας και της Ιταλία», ανακοίνωσε ο ίδιος Εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες στην Ε.Ε. που έχουν απευθείας πτήσεις προς την κινεζική πόλη Βουχάν, όπου και εκδηλώθηκε η επιδημία του κόρονοϊού.

Επίσης, η Κομισιόν συνεκάλεσε, χθες, μια 2η διάσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας, η οποία συζήτησε την εκτίμηση κινδύνου και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, σε συνέχεια της εκτίμησης του ECDC o οποίος αύξησε το επίπεδο κινδύνου εισόδου του ιού στην ΕΕ από «μικρό» σε «μέτριο»

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top