ΠΟΥ για κοροναϊό: Νωρίς για να τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διεθνώς

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Ιταλίας

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η επιδημία του νέου κοροναϊού, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν της Κίνας κι έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων αλλά και περισσότερα από 650 κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι ο ιός θα εξαπλωθεί, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εορτών του Κινέζικου νέου έτους (25 Ιανουαρίου).

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

ΠΟΥ: Νωρίς για να τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος». Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

«Το ξέσπασμα ενός νέου θανατηφόρου κοροναϊού στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής, Τέντρος Αντχαμόν Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας όμως πως είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα.

Νέος κοροναϊός: Και τρίτη κινεζική πόλη σε καραντίνα

Οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από ένα. Οι ασθενείς είτε είναι κάτοικοι της Ουχάν, είτε επισκέφθηκαν πρόσφατα την πόλη. 

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα σήμερα. Πρόκειται για έναν Κινέζο κάτοικο της Ουχάν. 

Μια Ινδή νοσοκόμα που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως μολυσμένη. 

Δύο Κινέζοι πολίτες στο Βιετνάμ επίσης διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό.

Κλείνει «η Απαγορευμένη Πόλη» - Εντατικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας. 
Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν από την Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ανακοινώσει μέχρι αυτή τη στιγμή εντατικούς ελέγχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν. 

Εργάζονται για την ανακάλυψη «εμβολίου»

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.  

Σε καραντίνα η Ουχάν 

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes. 

Εκτιμάται ότι ο ιός προήλθε από παράνομο εμπόριο άγριων ζώων

Ο προηγουμένως άγνωστος ιός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους από παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε μια αγορά ζώων στην Ουχάν. 

Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους. 

Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. 

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Ιταλίας

Υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια λυρική τραγουδίστρια η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, (πέρασε και από την Ουχάν) κι έχει πυρετό και βήχα.

Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις ωστόσο τείνουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πάσχει από τον νέο ιό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top