Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Ποιος είναι ο Ολέξι Οντσαρούκ

Ολέξι Οντσαρούκ

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ολέξι Οντσαρούκ, υπέβαλε επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απάντησε ότι θα την εξετάσει, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ουκρανική προεδρία.

Παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση Πούτιν για δημοψήφισμα

«Ανέλαβα τη θέση αυτή για να φέρω σε πέρας το πρόγραμμα του προέδρου. Για εμένα είναι πρότυπο αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας», έγραψε στο Facebook ο Οντσαρούκ. «Ωστόσο προκειμένου να άρω οποιαδήποτε αμφιβολία για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο, του υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου», πρόσθεσε. Το γραφείο Τύπου του Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει.

«Ο πρόεδρος της χώρας θα εξετάσει το αίτημα», πρόσθετε η ανακοίνωση, στην οποία διευκρινιζόταν ότι ο Ζελένσκι θα ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του. Πάντως ο Οντσαρούκ τόνισε ότι οι πολίτες «δεν θα πρέπει να σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα». Δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως επιθυμεί να παραιτηθεί.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters απάντησε: «μην σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν με αυτό τον τρόπο ελέγχει την εμπιστοσύνη του Ζελένσκι στο πρόσωπό του.

Ποιος είναι ο Ολέξι Οντσαρούκ

Ο Οντσαρούκ διορίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο στη θέση του πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2019, αφού το κόμμα του Ζελένσκι κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές.

Είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας σε ηλικία μόλιες 35 ετών, σπάζοντας το ρεκόρ του προκάτοχου του Βολοντιμίρ Γκρόιζμαν ήταν 38 όταν διορίστηκε.

Προηγουμένως ως Χόντσαρουκ ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου και από τις 28 Μαΐου 2019 ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.

Έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για ένα δάνειο, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top