Παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση Πούτιν για δημοψήφισμα

Ποιος προτάθηκε για νέος Πρωθυπουργός

Βλαντιμίρ Πούτιν

Παραιτήθηκε πριν από λίγο η Ρωσική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Russia Today». Την ανακοίνωση της παραίτησης έκανε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγο μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με την μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος. 

ΗΠΑ-Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία μιάμισης ώρας μεταξύ Τραμπ και Πούτιν

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου, με παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, του οποίου ηγείται εδώ και 20 χρόνια.

«Θεωρώ αναγκαίο να τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών της χώρας το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος», δήλωσε κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου και των πολιτικών ελίτ της χώρας, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Προθεσμία 48 ωρών στον Χαφτάρ για να εξετάσει το κείμενο της εκεχειρίας

Στόχος της μεταρρύθμισης

Το βασικό μέτρο που ανακοινώθηκε έχει ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον σχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντάς του την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στην συνέχεια ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται για μία «σημαντική» αλλαγή για την οποία θεωρεί ότι η Ρωσία είναι αρκετά «ώριμη». Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου κυριαρχούνται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Πούτιν και δεν αντιτίθενται ποτέ στις βουλές του Κρεμλίνου.

Iστορική συνάντηση Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία

Οι προτάσεις των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο, έχουν ως στόχο την ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των ρωσικών περιοχών, την απαγόρευση στα μέλη της κυβέρνησης και στους δικαστές να παίρνουν άδειες διαμονής στο εξωτερικό και την υποχρέωση κάθε υποψήφιου για την προεδρία να έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ρωσία.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η θητεία του οποίου λήγει το 2024 και ο οποίος, βάσει των ισχυουσών ρυθμίσεων δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, τόνισε ότι στην Ρωσία το πολίτευμα θα πρέπει να παραμείνει προεδρικό.

Ποιος προτάθηκε για νέος Πρωθυπουγός

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν. 

Ο Μισούστιν υπήρξε επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας από τον Απρίλιο του 2010. Σε ενάμιση μήνα θα γίνει 54 ετών και είναι κατά έξι μήνες νεότερος  του πρώην πρωθυπουργού.    

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top