Προθεσμία 48 ωρών στον Χαφτάρ για να εξετάσει το κείμενο της εκεχειρίας

H Ελλάδα ζητά να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Η χώρα μας  βρίσκεται αποκλεισμένη από τις διεργασίες για τη Λιβύη την ώρα που ο Πούτιν δίνει τη διορία 48 ωρών που ζήτησε ο στρατάρχης Χαφτάρ, προκειμένου να εξετάσει το κείμενο της εκεχειρίας και να το υπογράψει. 

Απειλές Ερντογάν σε Χαφτάρ: «Θα του δώσουμε το μάθημα που του αξίζει»

Προθεσμία 48 ωρών στον Χαφτάρ για να εξετάσει το κείμενο της εκεχειρίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίκτη καλεί τον εκλεκτό του Χαφτάρ να συνετιστεί και να υπογράψει την συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Ο στρατάρχης Χαφτάρ ήταν αυτός που ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, πριν το υπογράψει, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Άμυνας. 

Ναυάγιο στη Μόσχα: Ο Λίβυος Χαφτάρ έφυγε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία

Ο Χαφτάρ χάλασε τα σχέδια Ερντογάν

Ο στρατάρχης Χαφτάρ χάλασε τα σχέδια του Ερντογάν να βάλει πόδι στη Λιβύη και να γίνει ο κυρίαρχος της Μεσογείου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Star, ο Χαφτάρ διαφώνησε με την ειρηνευτική συμφωνία καθώς ο στρατάρχης θέλει να διαλυθεί ο στρατός του Σαράζ και να ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης. Ένα κείμενο που αποτελεί ανοιχτή πληγή και για τα ελληνικά συμφέροντα και ολόκληρη την περιοχή.

«Το κείμενο που μου παρουσιάστηκε είναι απάτη και προδοσία, το οποίο η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι πάντα πρόθυμη να υπογράψει, αλλά τα δικά μας αληθινά λιβυκά χέρια, δε θα μπορούσαν ποτέ. Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή» σημείωσε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

H Ελλάδα ζητά να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Οι πιέσεις που δέχονται τα εμπλεκόμενα μέρη από τους Γερμανούς είναι αφόρητες. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει καλέσει Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία,  Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και άλλους έξι εμπλεκόμενους. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από τη μη πρόσκλησή της στη διάσκεψη του Βερολίνου και έχει διατυπώσει αίτημα για τη συμμετοχή της έστω και ως παρατηρητής. 

Πάντως, η Ελλάδα δε σταματά την ενεργειακή στρατηγική. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μάλιστα με εκπροσώπους ιταλικών και βελγικών ενεργειακών κολοσσών και μίλησαν για τον East Med.

Ο Σαράζ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σαράζ είχε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έφθασε από τη Μόσχα, συνομιλίες με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. 

Την παραμονή στη Μόσχα πραγματοποιηθήκαν οι ενδολιβυκές συνομιλίες, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσία και της Τουρκίας.  

Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχης Χαφτάρ αναχώρησε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση του Σαράζ που έχει την έδρα της στην Τρίπολη. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Μοχάμεντ Σιγιάλα δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι η αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπέγραψε τη συμφωνία και εν συνεχεία αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.            
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top