Λιβύη: Σήμερα στη Μόσχα οι υπογραφές για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο Σαράζ κάλεσε τους Λίβυους «να γυρίσουν σελίδα»

Συνάντηση Σάρατζ και Ερντογάν την Κυριακή 12/1, μετά τη συνέχιση των εχθροπραξιών παρά το κάλεσμα για εκεχειρία- Βίντεο Reuters

Σήμερα αναμένεται να υπογράψουν στη Μόσχα, τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, οι δύο αντίπαλες πλευρές της Λιβύης, ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Φάγεζ ας Σαράζ και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ εκτίμησε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Ισλαμιστές ψάχνουν στην Ελλάδα μισθοφόρους για να πολεμήσουν στη Λιβύη!

Ο Μέσρι ανέφερε ότι θα συνοδεύει τον Σαράζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

Σαράζ προς Λίβυους: «Να γυρίσουμε σελίδα»

Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σαράζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν τη σελίδα».

«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.

Λιβύη: Λίγες ώρες κράτησε η εκεχειρία – Ξανάρχισαν οι μάχες!

Ο Σαράζ διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία. Ωστόσο πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός μετά από προτροπή Τουρκίας - Ρωσίας

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ χθες Κυριακή στη Λιβύη, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της Τρίπολης.

«Τα γύρισε» ο Ερντογάν: Ζητά τώρα ανακωχή στη Λιβύη!

Χάφταρ: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα. Ο Σαράζ ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.

Εκεχειρία στη Λιβύη: Σταμάτησε την επίθεση στην Τρίπολη ο Χάφταρ!

Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε χθες ότι η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σε γενικές γραμμές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top