«Τα γύρισε» ο Ερντογάν: Ζητά τώρα ανακωχή στη Λιβύη!

Αλλαγή στάσης μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν

«Τα  γύρισε» ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Λιβύη, όπου υποστηρίζει στην εμφύλια διαμάχη την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Σάρατζ, με τον οποίο υπέγραψε μνημόνια οριοθέτησης ΑΟΖ όπως και στρατιωτικής συνεργασίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της  ελληνικής κυβέρνησης αλλά και πολλών άλλων κρατών.  

Ερντογάν για συμφωνία με Λιβύη: Στέλνουμε στρατό σταδιακά στην περιοχή

Συγκεκριμένα κατά  σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream, o Ερντογάν συζήτησε μαζί του και yια τη Λιβύη. Όπως  ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Βόρειας Αφρικής  και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός από την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Τους κινδύνους από τις τουρκικές απόψεις έθεσε ο Δένδιας στον ΓΓ του ΟΗΕ

Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής αν  επηρέασε τον Τούρκο πρόεδρο η στάση του Πούτιν (που ήταν αντίθετος με τους χειρισμούς Ερντογάν στη Λιβύη), η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει στρατιωτικά ο Σάρατζ (με δυνάμεις του αντιπάλου του Χάφταρ να έχουν φτάσει πλέον στο λιμάνι της Σύρτης), η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ή όλα αυτά μαζί…
 

 

Η "ΕΚΚΛΗΣΗ"  ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΠΟΥΤΙΝ 

Όπως μετaδίσει η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απευθύνουν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν εκφράζοντάς τη στήριξή τους στη διαδικασία του Βερολίνου. 

Σε γραπτή τους ανακοίνωση, Ερντογάν και Πούτιν αναφέρουν ότι εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την ένταση που αθξάνεται μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ και Ιράν και τις αρνητικές επιπτώσεις στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι η εκτίμησή τους είναι πως η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου εναντίον του Ιρανού Σουλεϊμανί και της συνοδείας του επηρέασε αρνητικά την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Αναφέρονται και στην σημερινή επίθεση του Ιράν στην στρατιωτική βάση στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι “η αμοιβαίες επιθέσεις και η χρήση βίας, από όποια πλευρά και να γίνεται, δεν συμβάλλει στην επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, αντίθετα θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο αστάθειας και στο τέλος θα βλάψει όλους”. Απευθύνουν έκκληση σε όλες τις πλευρές να κινηθούν με ψυχραιμία και να δώσουν προτεραιότητα στην διπλωματία.

Για τη Λιβύη, Ερντογάν και Πούτιν αναφέρουν ότι εκφράζουν την μεγάλη ανησυχία τους για τις εξελίξεις . “Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Λιβύης, την ανεξαρτησία της, εδαφική ακεραιότητα και εθνική ενότητά της. Η μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με μια πολιτική διαδικασία της οποίας να ηγούνται οι Λίβυοι και να βασίζεται στον ειλικρινή και περιεκτικό διάλογο μεταξύ των Λιβύων.Η αναζήτηση στρατιωτικής λύσης στις συνεχιζόμενες διαμάχες στη Λιβύη μόνο περισσότερο πόνο προκαλούν και διευρύνεται η διαίρεση μεταξύ των Λιβύων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι η πιο σημανιτκή προτεραιότητα είναι να ξεκινήσει μια περιεκτική πολιτική διαδικασία στη βάση της Πολιτικής Συμφωνίας για τη Λιβύη του 2015 και των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και να διασφαλιστεί η άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι δύο ηγέτες εκφράζουν τη στήριξή τους στη διαδικασία του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη διαδικασία μπορεί να υπάρξει μόνο με την συμμετοχή και τη δέσμευση των Λίβυων και των γειτονικών χωρών.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top