Εκεχειρία στη Λιβύη: Σταμάτησε την επίθεση στην Τρίπολη ο Χάφταρ!

Αλλά προειδοποιεί με σκληρή απάντηση αν παραβιαστεί από τον Σάρατζ

Χαλίφα Χάφταρ

Εκεχειρία στη Λιβύη ανακοίνωσαν οι  δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, μετά την αναστολή της επιχείρησής τους για την κατάληψη της Τρίπολης. 

Προελαύνει ο Χάφταρ: Κατέλαβε περίχωρα και το αεροδρόμιο της Τρίπολης
 

Συγκεκριμένα ο  Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει εκεχειρία στη δυτική Λιβύη, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την Τρίπολη, από τις 00:01 σήμερα Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την αποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ)  του Σάρατζ να  συμφωνεί. 

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σήμερα τα ξημερώματα η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε: «Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου». 

«Τα γύρισε» ο Ερντογάν: Ζητά τώρα ανακωχή στη Λιβύη!

Αν και ο ΛΕΣ την Πέμπτη είχε απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, ο Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο αργά χθες Σάββατο ότι ο ΛΕΣ αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει». 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση». Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου». 

«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.

Η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Σάρατζ επισκέπτεται την Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Ερντογάν.     

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top