Σεισμός Αλβανία: Συντρίμμια τα σπίτια στο Δυρράχιο - Εικόνες από drone

Αμέτρητες οι υλικές ζημιές από τα 6,4 Ρίχτερ- Στους 18 οι νεκροί

Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων, που ξύπνησαν έντρομοι λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα 05.00 ώρα Ελλάδας), από τον σεισμό που έπληξε την Αλβανία με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στην αλβανική πρωτεύουσα και την πόλη του Δυρραχίου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Άμυνας, οι νεκροί είναι 18.  Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 600 και οι ζημιές αμέτρητες.

Σεισμός Αλβανία: Γιαγιά σκοτώθηκε για να προστατέψει τον εγγονό της

Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Κατέρρευσαν κτίρια - Εικόνες καταστροφής

Στο σημείο που επιχειρεί η ΕΜΑΚ στο Δυρράχιο ο Δένδιας

Εικόνες από drone πάνω από την πόλη του Δυρράχιου είναι ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής. Πολυώροφα κτίρια έχουν γκρεμιστεί, έχοντας μετατραπεί σε σκόνη, σίδερα και μπετά. Άλλα κτίρια έχουν πάρει τέτοια κλίση... σε βαθμό που μοιάζουν με χάρτινα. Ο κόσμος θρηνεί μπροστά στις εικόνες της βιβλικής καταστροφής 

Ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στη σεισμόπληκτη Αλβανία

Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στη σεισμόπληκτη Αλβανία.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΤΑ"  ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

25 μετασεισμικές δονήσεις- 5.4 R η μεγαλύτερη

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από τη μετασεισμική ακολουθία. Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

Κάτοικος των Τιράνων: «Ο σεισμός δε σταματούσε»

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 32χρονος κάτοικος Τιράνων. Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top