Σεισμός Αλβανία: Γιαγιά σκοτώθηκε για να προστατέψει τον εγγονό της

Εικόνες καταστροφής - Αναχώρησε η ελληνική αποστολή

Δείτε στο video του Reuters εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην Αλβανία 

Τις πληγές της μετρά η Αλβανία μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος θεωρείται από τους σεισμολόγους ως ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων δεκαετιών.

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση που «χτύπησε» το Δυρράχιο και τα Τίρανα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες εγκλωβίστηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και 600 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις υλικές ζημιές, ωστόσο, φαίνεται πως πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές, που εκτείνονται σε όλη τη μέση Αλβανία, με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στον Βορά και το Φίερι στον Νότο.

Σεισμός 6,4R στην Αλβανία: Συγκλονιστική διάσωση αγοριού από τα ερείπια

Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Κατέρρευσαν κτίρια - Εικόνες καταστροφής

Διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους στα ερείπια.Φωτογραφία: Αssociated Press

Έντι Ράμα στον αλβανικό λαό: «Να δείξετε ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία»

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος. Ο Ράμα ανέφερε ότι μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 41 άτομα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες άλλα.

Κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία.

Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Με ανάρτησή του στο Twitter o Έντρι Φούγκα, διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι στην Αλβανία σπεύδουν ομάδες έκτακτης ανάγκης από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες» κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης».

Τραυματισμένος άνδρας ανασύρεται από τα ερείπια μετά τα 6,4 Ρίχτερ. Φωτογραφία: Αssociated Press

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Εκτάκτως στην Αλβανία ο Δένδιας: Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας

Μετά την Αλβανία, νέος ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Βοσνία

Μάχη με τον χρόνο δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες οι διασώστες στην Αλβανία. Φωτογραφία: Αssociated Press

Γιαγιά πέθανε για να σώσει τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της 

Μεταξύ των θυμάτων από τον σεισμό στην Αλβανία είναι δύο γυναίκες που βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane. Ένας άλλος άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο.

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα γκρεμισμένο κτίριο στο Δυρράχιο, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν κτίρια με μεγάλες ρωγμές και γκρεμισμένους τοίχους.

Ενας τραυματισμένος άνδρας δήλωσε στο News24 TV ότι η κόρη του και η ανηψιά του περιλαμβάνονται στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανηψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε.

Την ΕΜΑΚ πριν φύγει για Αλβανία επισκέφτηκε ο Μητσοτάκης

Διασώστες μεταφέρουν τραυματισμένη γυναίκα. Φωτογραφία: Αssociated Press

Ανέσυραν άνδρα από τα ερείπια και όλοι ξέσπασαν σε κλάματα

Ζωντανός ανασύρθηκε ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θούμαν (Thumane), κοντά στο Δυρράχιο, που κατέρρευσε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Σεισμός νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου

Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα στην Αλβανία μετά τα 6,4 Ρίχτερ. Φωτογραφία: Αssociated Press

Στους δρόμους οι κάτοικοι 

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών και σημειώθηκε στις 04.00 τοπική ώρα. Το επίκεντρο εντοπίσθηκε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

Οι κάτοικοι των Τιράνων που ξύπνησαν έντρομοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου παραμένουν στους δρόμους. 

Αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Φωτογραφία: Αssociated Press

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκαν δεκαπέντε μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερό από αυτούς να είναι μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Διασώστες και στρατός καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Φωτογραφία: Αssociated Press

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Εικόνες καταστροφής στην Αλβανία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Φωτογραφία: Αssociated Press

Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζι με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.

Σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε οτι δεν υπαρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις έκτεταμενες καταστροφές απο τον σεισμό 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top