Η Βασίλισσα Ελισάβετ ρώτησε να μάθει εάν μπορεί να «ξηλώσει» τον Τζόνσον

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στα 67 χρόνια της βασιλείας της

Μπόρις Τζόνσον και βασίλισσα Ελισάβετ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας inews, η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε νομικές συμβουλές για το αν θα μπορούσε να αποπέμψει τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Είναι η πρώτη φορά στα 67 χρόνια της βασιλείας της που η Ελισάβετ ζητά τέτοια νομική συμβουλή.

Η τελευταία φορά που Βρετανός μονάρχης «απέλυσε» τον πρωθυπουργό της χώρας ήταν το 1834, όταν ο Ουίλιαμ ο τέταρτος απέπεμψε τον Λόρδο Μέλμπουρν.

Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομο το κλείσιμο της βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον, που στόχο είχε να καθυστερήσει τις κοινοβουλευτικές εργασίες, ώστε να μην έχουν οι βουλευτές χρόνο να καθυστερήσουν άλλο το Brexit.

Brexit: Παράνομη η απόφαση Τζόνσον- Ανοίγει αύριο το βρετανικό κοινοβούλιο

Ο Τζόνσον υποσχόταν πως θα παραδώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς «συμφωνία», μεταβατική δηλαδή περίοδο.

Τζόνσον: Δε θα παραιτηθώ για να αποφύγω την καθυστέρηση του Brexit

Ένας νέος νόμος όμως, που πέρασε η Βουλή τον Σεπτέμβριο, γνωστός ως Benn Act, αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει τρίμηνη παράταση, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, που ψήφισε κατά του αρχηγού του ίδιου του κόμματός του τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει ένα no-deal Brexit, είπε πως ο Μπόρις κινδυνεύει να χάσει τη θέση του με εντολή της βασίλισσας, αν αρνηθεί να συμμορφωθεί με τον νόμο Benn.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top