Brexit: Τα σενάρια μετά το νέο «όχι» στον Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

«Δεν πρόκειται να ζητήσω νέα αναβολή αποχώρησης»

Ο Μπόρις Τζόνσον

Άρνηση από παντού συναντά ο Μπόρις Τζόνσον, με τα «όχι» να διαδέχονται το ένα το άλλο στις προσπάθειές του να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ξημερώματα η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε τη δεύτερη κατά σειρά πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης των Συντηρητικών για τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που οι βουλευτές μπλόκαραν το αίτημα του Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, κηρύσσοντας πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Η Βουλή των Λόρδων μπλόκαρε το άτακτο Brexit

Brexit: Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών

«Μπορείτε να μου δέσετε τα χέρια, αλλά το Brexit δε θα το καθυστερήσω» ήταν η τελευταία κουβέντα του Μπόρις Τζόνσον κατά τη λήξη της συνεδρίασης στην οποία επικράτησαν σκηνές χάους. Η οργή περίσσευε, καθώς καθώς τέθηκε σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής έως και τις 14 Οκτωβρίου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης κρατούσαν πανό που έγραφαν «φιμωμένη» και φώναζαν «ντροπή» απευθυνόμενοι στους συναδέλφους του Συντηρητικού Κόμματος.

Ωστόσο ο Τζόνσον παρέμεινε απτόητος, παρά το γεγονός ότι πλέον είναι υποχρεομένος διά νόμου να αιτηθεί νέα τρίμηνη αναβολή, εφόσον οι διαπραγματεύσεις του επιτελείου του με τις Βρυξέλλες δε φέρουν την βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης που ζητά η Βρετανία.

Μετά το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας, αλλά δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τζόνσον εναντίον Τζόνσον: Μέχρι και ο αδελφός του παραιτήθηκε!

Τζόνσον για παραίτηση αδελφού του: «Το Brexit διχάζει οικογένειες»

Νέα διπλή ήττα για τον Τζόνσον: «Όχι» σε εκλογές και αναβολή του Brexit

Ο Τζόνσον πάντως που είναι γνωστός για το ιδιαίτερο... ταμπεραμέντο του ενδέχεται -παρά το «πρόσταγμα» του νόμου- να αρνηθεί να αιτηθεί με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες τρίμηνη αναβολή, κάτι που φυσικά θα έχει νομικές συνέπειες.

Εκτός πάντως από το διπλό «όχι» της Βουλής, υπάρχει και η έγκριση της βασίλισσας στη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει το άτακτο Brexit, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για de facto αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. H «βασιλική συγκατάθεση» παρατείνει το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου του 2019. Αυτό σημαίνει πως θα ήταν παράνομο για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για το Brexit.

Τα σενάρια μετά το νέο «όχι» στον Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Νέα αναβολή

Το Brexit, που τυπικά προβλεπόταν να γίνει την 29η Μαρτίου 2019, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, ελλείψει ομοφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τους όρους.Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και τέθηκε σε ισχύ χθες υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή τριών μηνών, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για «συνθηκολόγηση» κατ’ αυτόν. Είπε στους κοινοβουλευτικούς ότι δεν θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το εθνικό συμφέρον, ενώ η κυβέρνησή του θα ετοιμάζεται για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Για την αναβολή χρειάζεται ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Πρόωρες εκλογές

Μολονότι τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν για δεύτερη φορά το σχέδιο του Τζόνσον, η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μοιάζει αναπόφευκτη τις προσεχείς εβδομάδες ή τους προσεχείς μήνες. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τους Εργατικούς, θα ήταν πιο ευνοϊκό να γίνουν μετά την 31η Οκτωβρίου, αφού θα αποδυναμώσουν τη θέση του Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ, όποιο κι αν είναι το κόστος, εντός προθεσμίας. Για τον αρχηγό των Τόρις, η εκλογική αναμέτρηση είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων που έχασε την περασμένη εβδομάδα. Θέλει να διεξαχθεί τη 15η Οκτωβρίου και αφήνει πάντα ανοικτό το σενάριο no-deal αν δεν γίνει αυτό. Σκοπεύει να αλιεύσει ψήφους από το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φαράζ, που σάρωσε στις ευρωεκλογές προτείνοντας διαζύγιο χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Brexit χωρίς συμφωνία

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες δεν καρποφορούν, οι 27 αρνούνται να συμφωνήσουν σε νέα αναβολή της αποχώρησης του ΗΒ την 31η Οκτωβρίου ή ο Μπόρις Τζόνσον επικρατεί όντως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το σενάριο προκαλεί τρόμο σε οικονομικούς κύκλους, που φοβούνται κατάρρευση της λίρας, μείωση των εξαγωγών, απογείωση του πληθωρισμού και ύφεση, με φόντο την επάνοδο των τελωνειακών δασμών και το φάσμα των ελλείψεων διατροφικών ειδών, καυσίμων και φαρμάκων. Η κυβέρνηση του Τζόνσον προετοιμάζεται ενεργά για αυτό το σενάριο, πολλαπλασιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα δισεκατομμύρια λίρες που θα δαπανηθούν για να αμβλυνθεί το σοκ.

Brexit με συμφωνία

Λονδίνο και Βρυξέλλες καταφέρνουν να συνεννοηθούν για τον μηχανισμό ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το πολυσυζητημένο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις ώστε να αντικατασταθεί το backstop, που ο Τζόνσον θέλει να απαλειφθεί καθώς προσωρινά θα διατηρούσε όλη τη χώρα εντός της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε χθες πως η ΕΕ δεν έχει ακούσει «ως σήμερα» καμία «ρεαλιστική» πρόταση από το Λονδίνο για το ζήτημα.

Ακύρωση του Brexit

Η αντιπολίτευση των Εργατικών υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν κερδίζει τις πρόωρες εκλογές και με την υποστήριξη του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των σκοτσέζων υποστηρικτών της ανεξαρτησίας οργανώνει δεύτερο δημοψήφισμα. Το όχι στην αποχώρηση από την ΕΕ επικρατεί. Πρόκειται για το όνειρο όσων τάσσονται υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ, του 48% που είχαν ταχθεί υπέρ της εκστρατείας Remain στο δημοψήφισμα του 2016.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top