Θέλουν οι Βρετανοί το Brexit; Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Κερασάκι στην τούρτα οι Ευρωεκλογές

brexit

Το Brexit άργησε μία… «μέρα». Θα μπορούσε να είναι τίτλος βιβλιου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί την καθημερινότητα εκατομμυρίων Βρετανών πολιτών, οι οποίοι... Brexit ψήφισαν στο δημοψήφισμα και Brexit δε βλέπουν.

Έτσι, ακόμα και αυτοί που στην αρχή ήθελαν να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον προτιμούν να παραμείνει.

Μετά από μία έντονη περίοδο αστάθειας, αβεβαιότητας και ασυνεννοησίας σε πολιτικό επίπεδο, έφτασε και η ώρα των ευρωεκλογών σαν «κερασάκι» στην τούρτα.

Η -αρχική- επίσημη ημερομηνία για το Brexit ήταν η 29η Μαρτίου. Κανείς δεν περίμενε, λοιπόν, πως τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί θα ξαναψήφιζαν για την... Ευρώπη.

Στις 26 Μαΐου, 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους κι εκατομμύρια Βρετανών, θα κληθούν να ψηφίσουν για το νέο τους ευρωκοινοβούλιο.

Και αντίθετα με τα όσα πιστεύει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και πολλοί άλλοι Βρετανοί πολιτικοί, που διατυμπανίζουν πως εκπληρώνουν λαϊκή εντολή με το Brexit, οι περισσότεροι Βρετανοί -πάνω από τους μισούς για την ακρίβεια- θεωρούν ότι η χώρα επωφελείται από την παραμονή της στην Ευρώπη. 

Αυτό δείχνει -μεταξύ άλλων- η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μετά από δημοσκόπηση της Κομισιόν σε 28.000 Ευρωπαίους πολίτες, καταλήγοντας στα παρακάτω συμπεράσματα.

Ναι ή όχι στην Ευρώπη;

Πάνω από τα 2/3 των Ευρωπαίων πιστεύουν πως  χώρα τους επωφελείται από την Ένωση. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το 54% των Βρετανών.

Προσφέρει κάτι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Aν και η πλειοψηφία των Βρετανών «ψηφίζει» ναι στην Ευρώπη, ένα 35% δεν… «τρελαίνεται» με το Ευρωκοινοβούλιο.  Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η συγκεκριμένη μερίδα πολιτών θεωρεί ότι ο θεσμός έχει χάσει την αίγλη και τη δύναμή του.

Νικητής η… αποχή

Μετά το σίριαλ του Brexit, η ψυχολογία των Βρετανών δεν είναι και η καλύτερη. Ένα διάχυτο αίσθημα θυμού κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις ευρωεκλογές με πανηγυρική αποχή. Αυτό το φαινόμενο βέβαια είναι γενικότερο στην Ευρώπη και είχε παρατηρηθεί και στις ευρωεκλογές του 2014.

Δαγκωτό Ευρώπη ψηφίζει η Ιρλανδία

Το λεγόμενο… Irexit (από το Ireland και το exit) φαντάζει σχεδόν απίθανο. Ο πιο κοντινός γείτονας της Βρετανίας κρατά σφιχτά την ευρωπαϊκή «κάρτα μέλους» και δε θέλει να την αφήσει. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η Ιρλανδία παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα στην Ευρώπη, με το 54% των πολιτών της να πιστεύουν πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Ένωση. Παρά τους καβγάδες για το θέμα του ιρλανδικού backstop, αλλά και το ξέσπασμα βίας στη βόρεια Ιρλανδία (βλέπε εμφάνιση του Nέου IRA), που ήρθαν στο προσκήνιο εν μέσω Brexit, το κοινό στηρίζει σθεναρά την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top