Υπόθεση Κασόγκι: Τρεις μήνες μετά δεν έχει βρεθεί το διαμελισμένο πτώμα του

«Δε γνωρίζουμε πού είναι» λέει η Σαουδική Αραβία

Video από κάμερα ασφαλείας, δείχνει τον «σωσία» του Κασόγκι να βγαίνει από την πρεσβεία, σε μια προσπάθεια να «φανεί» πως ο δημοσιογράφος μπήκε και βγήκε… «ζωντανός» από το κτίριο. Το body double του νεκρού δημοσιογράφου, φορά τα ίδια ακριβώς ρούχα με εκείνον.

Τρεις μήνες έχουν περάσει από την άγρια δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και ακόμα δεν έχει βρεθεί το πτώμα του.

Ο 60χρονος βρήκε φρικτό θάνατο από πράκτορες του Ριάντ, οι οποίοι τον σκότωσαν, τον διαμέλισαν και στη συνέχεια «εξαφάνισαν» τη σορό του.

Παρά τη σύλληψή τους, η Σαουδική Αραβία ακόμα και σήμερα, υποστηρίζει πως αγνοεί πού βρίσκεται το διαμελισμένο πτώμα του Κασόγκι.
Αυτό υποστήριξε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS πού είναι το πτώμα, ο Τζουμπέιρ απάντησε «δε γνωρίζουμε».

Πρόσθεσε ότι ο σαουδάραβας εισαγγελέας που έχει επιφορτιστεί να διενεργήσει την έρευνα αναμένει ακόμη κάποιες πληροφορίες από την Τουρκία.«Τους ανακρίνουμε ακόμη», αντέτεινε ο Τζουμπέιρ όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί οι προφυλακισμένοι πράκτορες δεν έχουν αποκαλύψει πού είναι το πτώμα.

Υπόθεση Κασόγκι: «Ο πρίγκιπας ήθελε να τον τελειώσει με μία σφαίρα»

«Βγάλτε αυτή τη σακούλα από το κεφάλι μου!»-Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι

«Ο πρίγκιπας ήθελε να τον τελειώσει με μία σφαίρα»

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως, οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πως ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει το 2017 πως θα έφθανε στο σημείο να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του Κασόγκι, εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το παλάτι.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές», τόνισε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στο CBS. «Ο πρίγκιπας διάδοχος, το γνωρίζουμε, δεν έδωσε διαταγή να γίνει αυτό. Δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση» της Σαουδικής Αραβίας, επέμεινε.

Δολοφονία δημοσιογράφου: Αφού τον ακρωτηρίασαν τον διέλυσαν σε οξύ

Tούρκος εισαγγελέας: «Στραγγάλισαν τον Κασόγκι και τον έκοψαν σε κομμάτια»

Το χρονικό της υπόθεσης Κασόγκι - Τον σκότωσαν και τον διαμέλισαν 

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος της της βασιλικής οικογένειας, τα τελευταία χρόνια είχε στραφεί εναντίον του καθεστώτος, επικρίνοντας τις αποφάσεις του Ριάντ.

Ζούσε στην Αμερική και συνεργαζόταν με την «Washington Post».

Στις 2 Οκτωβρίου του 2018, βρισκόταν στην Τουρκία, όπου επισκέφτηκε το προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια χαρτιά που χρειαζόταν για τον γάμο του με την αρραβωνιαστικιά του.

Ωστόσο δε βγήκε ποτέ ζωντανός από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, ούτε βρέθηκε ποτέ η σορός του. Μέσα στο προξενείο, τον περίμεναν σαουδάραβες πράκτορες οι οποίοι τον σκότωσαν, τον διαμέλισαν και «εξαφάνισαν» το πτώμα του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το διέλυσαν σε οξύ.

Ο φόνος του βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε σοβαρή διπλωματική κρίση και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, που αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί χαρακτηρίζουν τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Το παλάτι απεναντίας επιρρίπτει την ευθύνη για τον φόνο του Κασόγκι σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποχρεούται να ενημερώσει ως σήμερα το αργότερο το αμερικανικό Κογκρέσο για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον φόνο του Κασόγκι. 

Μια ομάδα αμερικανών γερουσιαστών, Ρεπουμπλικάνων και Γερουσιαστών, ενεργοποίησαν επί τούτου τις διατάξεις νόμου που υποχρεώνει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να ενημερώσει μέσα σε 120 ημέρες ποιους ξένους υπηκόους θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία.

Ερωτηθείς για αυτή την υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο απλά υπενθύμισε την Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον ήδη επέβαλε κυρώσεις από τα μέσα του Νοεμβρίου σε 17 Σαουδάραβες. «Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σήμερα», περιορίστηκε να πει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top